Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Je kunt een hartaanval in je eentje overleven door diep te hoesten.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Volgens clickbaitsite VoorspoedigLeven kun je een hartaanval overleven wanneer je alleen bent door te hoesten. Bron? Een Facebookbericht uit 2013, niet van een arts of medische instelling, maar van iemand die online onderdelen verkoopt voor huishoudelijke apparaten. Zijn advies is al 147.000 keer gedeeld.
Volgens het bericht zou dit advies dus je leven kunnen redden, maar is dat wel zo?
Waarom klopt dit niet?
Deze factcheck is een uitstekend voorbeeld van de kracht van Google. Internetgebruikers kunnen in dit geval eenvoudig een eigen factcheck uitvoeren: we zoeken via Google naar ‘hartaanval hoesten’. Het eerste resultaat dat we tegenkomen is een pagina van de Hartstichting. Een betrouwbaarder bron op dit gebied is er bijna niet.
De titel van de pagina luidt: “Fabel over hoesten bij hartstilstand en hartinfarct”. De Hartstichting vertelt het volgende:
“Hoesten helpt niet om een hartstilstand of een hartinfarct te voorkomen. Dit bericht wordt al jaren verspreid. Maar dit is niet waar.”
Het beste advies? Direct 112 bellen, en zo rustig mogelijk blijven.
Een hartaanval is levensbedreigend. Het idee dat hier zo’n simpele oplossing voor is, zou wantrouwen moeten wekken. Als de bovenstaande lezers van het fabeltje de twee woorden (hartaanval + hoesten) gegoogled hadden, konden ze het roekeloze en ondeskundige advies negeren.
Oorsprong van het verhaal
De Hartstichting weet ook waar het verhaal waarschijnlijk vandaan komt:
“Cardiologen passen de zogenaamde hoesttherapie weleens toe. Bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling. Als de arts ernstige hartritmestoornissen ziet ontstaan op de monitor, dan krijgt de patiënt de opdracht te hoesten. Bij hoesten ontstaat een drukverhoging in de borstkas. Hierdoor verbetert de bloedstroom en kan een hartstilstand worden voorkomen. Als hoesten in die situatie niet helpt, wordt er direct gedefibrilleerd.”
Er zijn dus wel situaties zijn waarin een hoesttechniek wordt toegepast. Maar het grote verschil: In de voorbeelden (hartkatheterisatie en dotterbehandeling) is er sprake van een behandeling in het bijzijn van artsen.
FunX controleerde het bericht ook en sprak hiervoor een cardioloog. Deze gaf aan dat het bericht voor 98 procent onzin is en voor de overige 2 procent slechts een beetje waar. Bovendien maken zij een belangrijk onderscheid tussen een hartaanval en een hartinfarct. Bekijk het artikel hier.
Bekijk ook de herkenningskaart van de Hartstichting om een hartaanval te herkennen, en om te weten hoe u moet handelen.