“Nederland: het meest veedichte land ter wereld #mest”, tweette Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren begin mei. Hoe je de veedichtheid van een land berekent, hangt af van de factoren die je meerekent: kijk je bijvoorbeeld naar vee per hectare landbouwgrond, of reken je de hele oppervlakte van een land mee? In het eerste geval staat Nederland niet op nummer 1, in het tweede geval wel.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering: Nederland kent de hoogste veedichtheid ter wereld.

Oordeel: Waar

Bron van de bewering

Esther Ouwehand is Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. Op 7 mei 2019 tweette zij een rijtje beweringen over Nederland. Zo schreef ze onder meer dat Nederland het meest veedichte land te wereld is. Ouwehand verwijst naar minister Carola Schouten, die zou hebben gezegd dat ‘we al veel doen voor biodiversiteit’. “Erg hè. Dat ze zich niet schaamt”, aldus Ouwehand op Twitter.

https://twitter.com/estherouwehand/status/1125719743565053952

Als we Ouwehand vragen waar haar beweringen op gebaseerd zijn, herstelt zij eerst de bewering over gifgebruik in een andere tweet. “Mensen, NL staat niet in de top 3 grootste gifgebruikers vd wereld, maar in de top 3 grootste gifgebruikers van de EU. Tweede plek.”

Vervolgens stuurt zij een mail met de verwijzing naar een animatie van FAOSTAT, de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Waarom klopt dit?

De veedichtheid van een land kan op twee manieren worden berekend. De eerste manier is om het aantal dieren per hectare landbouwgrond te berekenen, de tweede manier is om de totale oppervlakte van een land mee te nemen in de calculatie.

Om de veedichtheid van alle landen ter wereld te berekenen, gebruiken we gegevens van FAOSTAT. Deze database biedt de optie om veedichtheid te berekenen door te kijken naar het aantal dieren per hectare landbouwgrond in 2017. We selecteren ‘major livestock types’: dat betekent dat je de belangrijkste veesoorten per land meeneemt in de berekening.Uit die cijfers blijkt dat de veedichtheid per hectare landbouwgrond het hoogst is in Singapore. Nederland staat op de achtste plaats.

Totale landoppervlakte

We leggen onze bevindingen voor aan Ouwehand, die per mail laat weten dat zij het aantal dieren ten opzichte van de totale oppervlakte van het betreffende land bedoelde. Die gegevens zijn niet standaard weergegeven in FAOSTAT: dat rekenen we handmatig uit. We selecteren wederom ‘major livestock types’, alle landen ter wereld en vragen de gegevens op van het jaar 2017. Vervolgens rekenen we voor elk land uit wat de verhouding is tussen het aantal stuks vee en de totale oppervlakte van het land. Daaruit volgt onderstaande top 20:Volgens de cijfers van FAOSTAT staat Macau op nummer 1 als meest veedicht land ter wereld. Maar Macau is sinds 1999 geen zelfstandig land meer, maar een bestuurlijke regio in China. Daarom kunnen we uit bovenstaande top 20 concluderen dat Nederland inderdaad op nummer 1 staat met 2,8 dieren per hectare landoppervlakte. De bewering van Ouwehand klopt dus.

Conclusie

Het berekenen van de veedichtheid van een land is op verschillende manieren mogelijk. Als je kijkt naar het aantal dieren per hectare landbouwgrond, staat Nederland niet bovenaan, maar scoren zeven andere landen hoger. Ouwehand doelde echter op het aantal dieren per hectare van de totale landoppervlakte van het betreffende land. Als je die berekening volgt, staat Nederland inderdaad op de eerste plaats. Wij beschouwen de uitspraak van Ouwehand dan ook als waar.

Bronnen


Wil je geen enkele factcheck van ons missen? En wil je op de hoogte blijven van nieuws en onderzoek naar nepnieuws, desinformatie en factchecken? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Nieuwscheckers.

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina