Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Drie asielzoekers stalen een jong hondje en mishandelden het ernstig.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Dit bericht verscheen op 8 maart 2017 op de clickbaitsite WTF Bro? De kop identificeert de daders als ‘drie asielzoekers’, maar in de tekst gaat het over ‘vier tieners’ en over ‘drie gekken’ van 32, 37 en 28. Zij zouden het hondje Chunky hebben gestolen, volgestopt met drugs en ernstig mishandeld, onder andere met een vlammenwerper. Het bericht bevat een foto van het hondje en van drie mannen.

Het bericht verscheen eerder op de clickbaitsites Not100, Straatmedia, Kijkvideos, Viraltube, Tagjouwvriend, Viraalvideo, Lijpeshit en Fantastisch.co. Het werd op Facebook onder andere verspreid via de pagina van LEESR, waar het 1.600 likes ontving.

screenshot-Leesr-FB-17-mrt-2017

Waarom klopt dit niet?

De foto’s van het hondje Chunky komen uit een bericht uit 2015 over een ernstig geval van dierenmishandeling in Engeland. Vier tieners drogeerden het dier, braken zijn nek en twee poten en staken hem in brand. Chunky overleefde  op wonderbaarlijke wijze. De foto van de vermeende daders is ontleend aan een bericht uit 2013 over drie Britten die tot celstraffen werden veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het gegeven van de ‘asielzoekers’ is een leugen.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina