Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Bewoners van Kitwe (Zambia) schrokken van een zwevende verschijning boven een winkelcentrum, die lijkt op de Dementors uit de Harry Potter-films.

Bron

De foto werd onder meer gepubliceerd op World Unity, onder de kop: ‘Real life “dementor” verschijnt in Afrika, en jaagt bewoners angst aan!’ (7 maart 2017). Volgens World Unity, een site die gewijd is aan complotten, buitenaardse wezens en alternatieve geneeswijzen, werden de bewoners ‘doodsbang’ van dit meer dan honderd meter lange monster boven het Mukuba-winkelcentrum.

Ook de Vlaamse nieuwssite HLN.be en de Engelse Daily Mail en Metro publiceerden de foto, de laatste met de disclaimer: ‘But before you Harry Potter fans go booking tickets to Zambia be warned it was probably a weird cloud formation or Photoshop job.’

Voor zover bekend debuteerde de foto op Facebook op de pagina Zambian Watch (1 maart 2017). Volgens de comments onder het bericht circuleerde hij toen in dat land al een paar dagen op WhatsApp.

Waarom klopt dit niet?

Bewoners van Kitwe lieten in comments bij het Facebookbericht weten verbaasd te zijn omdat zij de dreigende verschijning daar niet hadden gezien. Het beeld is gefotoshopt, concludeerden onder andere de hoaxbusters van Snopes en Metabunk. De ‘Dementor’ is een foto van een spookachtige vlieger. ‘Spirit man’, heet dit model.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina