Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Oprah Winfrey (63) is zwanger van haar eerste kind.

Oordeel

Onwaar.

Bron

Het bericht over Oprahs vermeende zwangerschap verscheen in april op Fantastisch.coBrakkaboys en andere Nederlandse clickbaitsites. Ook werd het gepromoot door aan deze sites verbonden Facebookpagina’s.

Wat klopt hier niet?

Het nieuws bevat onwaarschijnlijke elementen, zoals de leeftijd van de aanstaande moeder en de aankondiging dat ze het kind Harpo zal noemen (het omgekeerde van Oprah) als het een jongetje is. Het is dan ook totaal verzonnen: het is – samen met het portret van Oprah met een echofoto – afkomstig van de Amerikaanse nepnieuwssite Celebtricity, die grossiert in koppen als ‘Vrouw van 101 baart kind na succesvolle eierstoktransplantatie.’

In de versie van Celebtricity, uit 2015, is Oprah nog 61, dus twee jaar jonger dan in de Nederlandse versies. Het Amerikaanse bericht is waarschijnlijk geïnspireerd door Oprahs onthulling, kort daarvoor, dat ze het doodgeboren kind dat ze op haar veertiende kreeg een naam had gegeven, Canaan.

Het nepnieuws over Oprahs recente zwangerschap werd eerder kapotgecheckt door de Amerikaanse site Snopes.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina