Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

James Robinson (51) verloor twee vingers toen hij werd aangevallen door eekhoorns. De dieren waren gestuurd door zijn ex-vrouw, een voormalige leeuwentemster. De vrouw, genaamd Smith, werd opgepakt door de politie.

Oordeel

Onwaar

Bron

Dit bericht verscheen op 6 april 2017 op de Nederlandse clickbaitsite Prankster, die een bereik per maand claimt van 800.000 unieke bezoekers. Een dag later verscheen het ook op de clickbaitsite Trendingnieuws, die een detail veranderde: het slachtoffer verliest hier niet twee vingers, maar ‘zijn P*emel’.

Waarom klopt dit niet?

Dit bericht is afkomstig van de Amerikaanse nepnieuwssite World News Daily Report (bekend van verzonnen berichten als die over de verhouding die Yoko Ono en Hillary Clinton hadden in de jaren zeventig). In de versie van WNDR raakt het slachtoffer twee vingers en een teelbal kwijt. De mugshot bij het bericht is van Michelle Waro, die in 2014 werd gearresteerd omdat ze stenen door het raam van haar schoonvader gooide in Leonardtown (Maryland). Ze kijkt met opzet scheel voor de foto.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina