Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Hugo de Jonge heeft zich zeven keer laten vaccineren tegen het coronavirus.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Op 10 maart post Lange Frans een trailer voor zijn podcast met cabaretier Peter Pannekoek, die hem tijdens de afgelopen oudejaarsconference aanpakte. De trailer wordt op TikTok en Twitter samen meer dan 20 duizend keer bekeken. In een fragment hebben Pannekoek en Lange Frans het over de promotie van het coronavaccin. Er zijn zes foto’s te zien van Hugo de Jonge. Lange Frans:

“Van Hugo de Jonge hebben we zeker zeven verschillende foto’s gezien dat hij zich weer liet vaccineren. Dat vond ik ook bijzonder.”

In de context van het langere gesprek in de volledige podcast, die inmiddels meer dan 13 duizend keer is bekeken, wekt Lange Frans de suggestie dat sommige van die vaccinatiemomenten voor de promotie van het vaccin in scène zijn gezet.

De feiten

Met gebruik van Google Lens kunnen we de zes foto’s afzonderlijk proberen te herleiden naar de originele bron. Daarnaast staat onder sommige foto’s al een bron vermeld. Genoeg aanknopingspunten dus.

De Jonge prikken 1
Beeld uit de trailer voor de podcast van Lange Frans op TikTok

Laten we ze van links naar rechts, van boven naar beneden bij langs gaan. Voor het gemak zijn ze genummerd. Hieronder komen ze een voor een aan bod.

De Jonge prikken 3
Beeld uit de podcast met zes foto’s van vaccinatiemomenten van Hugo de Jonge

1 Eerste coronavaccinatie, 4 juni 2021

Met Google Lens vinden we deze video van RTL. Waarschijnlijk hadden we deze ook kunnen achterhalen door de tekst onder de foto uit de podcast in een zoekmachine te gooien. Het gaat hier om de eerste coronavaccinatie die Hugo de Jonge op 4 juni 2021 kreeg.

De Jonge prikken 4
Beeld uit een video van RTL waarin De Jonge zijn eerste coronavaccinatie krijgt

2 Jaarlijkse griepprik, 9 december 2019

Met Google Lens vinden we een tweet van Hugo de Jonge die hij op 9 december 2019 postte, ter bevordering van het halen van de jaarlijkse griepprik. De Jonge was niet de enige minister van het ministerie die dit deed. Bruno Bruins (die in maart 2020 aftrad vanwege oververmoeidheid) haalde ook al een griepprik in oktober 2019 in zijn hoedanigheid als minister van Medische Zorg.

De Jonge prikken 5
De Jonge haalt zijn jaarlijkse griepprik in 2019

3 Boostervaccinatie voor het coronavirus, 29 december 2021

Met Google Lens is de foto wederom te herleiden naar een tweet van Hugo de Jonge waarin te zien is dat hij zijn boostervaccinatie haalt op 29 december 2021.

De Jonge prikken 6
De Jonge krijgt een boostervaccinatie voor het coronavirus toegediend

4 Tweede coronavaccinatie, 9 juli 2021

Net zoals de bovenstaande foto vinden we met Google Lens een foto getweet door Hugo de Jonge op 9 juli 2021 van zijn tweede coronavaccinatie.

De Jonge prikken 7
De Jonge krijgt zijn tweede coronavaccin toegediend

5 Jaarlijkse griepprik, 15 november 2021

Ook tijdens de coronapandemie haalde Hugo de Jonge een griepprik. Ook deze keer komen we door met Google Lens te zoeken terecht bij een tweet van Hugo de Jonge van 15 november 2021.

De Jonge prikken 8
De Jonge haalt de jaarlijkse griepprik tijdens de coronapandemie

6 Eerste coronavaccinatie, 4 juni 2021

Met Google Lens komen we bij een artikel van NRC terecht waarin de foto gebruikt wordt. Het gaat om hetzelfde moment als op foto 1, namelijk het moment dat Hugo de Jonge zijn eerste coronaprik heeft gehaald op 4 juni 2021.

De Jonge prikken 9
Een andere foto van de eerste coronavaccinatie die De Jonge haalde

7 Jaarlijkse griepprik, 1 november 2018

In de podcast van Lange Frans waren maar zes foto’s te zien, terwijl Lange Frans het had over zeven. Met een ‘geavanceerde’ zoekopdracht op Twitter, waarmee doelgerichter kan worden gezocht naar tweets die voldoen aan bepaalde criteria, komen we in ieder geval nog een tweet van een prikmoment tegen, de griepprik van 1 november 2018.

De Jonge prikken 10
De Jonge krijgt de jaarlijkse griepprik in 2018

Conclusie

De suggestie die Lange Frans deed, klopte niet (het is overigens niet de eerste keer dat er foute suggesties zijn gedaan over de vaccinaties van Hugo de Jonge). Met de foto’s uit de podcast zijn vijf afzonderlijke vaccinatiemomenten te vinden: drie van coronavaccinaties, twee van de jaarlijkse griepprik. Daarnaast hebben we nog een foto gevonden die niet in de podcast zat van een griepprik uit 2018. Al met al zes unieke prikken dus, waarvan slechts drie met een coronavaccin.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina