Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Albanese illegalen verblijven in bunkers in Hoek van Holland.

Oordeel

Waar

Bron van de bewering

‘Illegale Albanezen ontdekken bunkers Hoek van Holland’, kopt het artikel op schiedamsnieuws.nl, een website met lokaal nieuws over het Waterweggebied. De Albanezen, vooral mannen, zouden tijdelijk illegaal verblijven in de bunkers die de Duitsers bouwden tijdens te Tweede Wereldoorlog. In de bunkers bereiden ze zich voor om de oversteek naar Engeland te kunnen maken als ‘inklimmers’. Dat is de benaming van de Marechaussee voor de illegalen die worden aangetroffen in vrachtwagens. De laatste drie maanden zou het aantal inklimmers in Hoek van Holland zijn gestegen, en het grootste gedeelte van de mensen die de overtocht maken zou de Albanese nationaliteit hebben.

Waarom klopt dit?

Uit het rapport Kerncijfers Asiel en Migratie, dat de het ministerie van Veiligheid en Justitie maandelijks opstelt met cijfers van de Koninklijke Marechaussee, blijkt dat inderdaad veel Albanezen vanaf Hoek van Holland de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken. Van januari tot en met juni 2017 zijn er ongeveer 580 mensen geweest die via een Nederlandse haven illegaal het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken. 440 hiervan werden aangetroffen in Hoek van Holland. 68 procent van de mensen die illegaal de oversteek probeerden te maken in het eerste halfjaar van 2017, had de Albanese nationaliteit.

Daarnaast is het aantal inklimmers in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal: van 220 in januari, februari en maart, naar 360 inklimmers in april, mei en juni. De oorzaak hiervan is mogelijk dat er sinds mei een goedkope vlucht van Transavia tussen Tirana, de hoofdstad van Albanië, en Schiphol wordt aangeboden.

De inklimmers maken de overtocht omdat ze in het Verenigd Koninkrijk makkelijk goedbetaald, zwart werk denken te vinden. Althans, makkelijker dan op het vaste land van Europa, en makkelijker dan in hun eigen land: Albanië heeft een werkeloosheidspercentage van 14,5 procent. In Nederland mogen Albanezen drie maanden verblijven zonder visum, maar ze mogen niet werken. De mannen bereiden zich in die drie maanden voor op de illegale overtocht, en wachten het juiste moment af om aan boort van een vrachtwagen te klimmen om zo mee te kunnen op de ferry. Omdat Albanezen in het Verenigd Koninkrijk een visum nodig hebben dat alleen zakenmensen en studenten kunnen krijgen, maken ze de overtocht illegaal.

Onder andere AD, NRC en WNL besteedden uitgebreid aandacht aan de problematiek rondom Albanezen in Hoek van Holland, en EenVandaag maakte een inzichtelijk reportage over het onderwerp. De Albanezen verblijven inderdaad onder andere in de bunkers in het kustgebied, waar regelmatig matrassen, etensresten en kleding worden aangetroffen. Hoeveel mensen die van plan zijn de illegale oversteek te maken precies verblijven in Hoek van Holland, is volgens de Koninklijke Marechaussee uiteraard moeilijk te zeggen.

Een belangrijke nuance op het artikel van schiedamsnieuws.nl is dat het lang niet altijd zeker is dat de Albanezen die in Hoek van Holland verblijven illegaal zijn; in Nederland mogen ze met hun Albanese paspoort drie maanden zonder visum verblijven. Illegaal zijn ze in die drie maanden dus niet.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina