Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De Iraanse Sahar Tabar onderging 50 cosmetische operaties om op Angelina Jolie te lijken.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Internationale en Nederlandse media verspreidden de afgelopen week bizarre foto’s en video’s van een vrouw met griezelig scherpe gelaatstrekken en karikaturaal opgespoten lippen. Volgens de berichten ging het om Instagramfoto’s van de Iraanse Sahar Tabar, die zielsgraag op haar idool Angelina Jolie wil lijken.

Over de manier waarop zij deze ambitie wil verwezenlijken, bestaan verschillende verhalen. Volgens RTL Nieuws, De Telegraaf en FunX is haar uiterlijk het resultaat van veertig kilo afvallen en vijftig cosmetische ingrepen. AD.nl is voorzichtiger: Sahar liet onder meer haar lippen, gebit en jukbeenderen aanpassen, maar voor haar foto’s gebruikt ze ook speciale make-up en Photoshop.

Op Instagram heeft Sahar inmiddels 568.000 volgers. Haar laatste video is op 1 december door Instagram verwijderd. Ze heeft ook een – minder populaire – Facebookpagina, waarop ook een foto van voor haar transformatie staat.

Waarom klopt dit niet?

De belangrijkste bron over Sahar Tabar is haar Instagramaccount met foto’s en video’s. Op die laatste ziet haar gezicht er een stuk minder opvallend uit. Zie bijvoorbeeld het verschil tussen deze video van 27 november en de foto die ze twee weken eerder postte op 17 november.

Videomanipulatie is een stuk moeilijker, omdat je te maken hebt met bewegend beeld – en dus 25 tot 30 beelden per seconde. Foto’s daarentegen zijn makkelijker, dat is immers maar één beeld. Als we de foto’s van Tabar iets langer bekijken, wordt duidelijk dat ze met de ‘liquify tool’ van Photoshop zijn bewerkt: hiermee vervorm je foto’s door elementen weg te drukken. Zie het als een vinger die over natte verf gaat.

In de foto hieronder is de techniek duidelijk te zien, door te kijken naar de omgeving van Sahar. Zo is het patroon van het bed en de korreligheid van het beeld anders rondom haar lichaam: een duidelijk signaal dat de ‘liquify tool’ gebruikt is. Hiermee heeft ze haar kaaklijn puntiger, haar nek dunner en haar schouders lager gemaakt. Dit suggereert dat het ook op andere elementen van haar gezicht toegepast is.

Dat Sahar dit trucje kent, is ook te zien in deze foto in een winkel:

Door naar de producten in de stelling te kijken, zien we dat Sahar opnieuw de vorm van haar lichaam heeft aangepast door het beeld te manipuleren. De producten zijn namelijk wazig en vervormd. Hiermee heeft ze haar schouders puntiger gemaakt.

Sahars ‘vijftig operaties’ zijn onbevestigd, haar foto’s zijn bewerkt en mogelijk gebruikt ze behalve witte contactlenzen nog meer prothesen om eruit te zien als de ‘corpse bride‘ uit de film van Tim Burton. Het herinnerde Nieuwscheckers allemaal aan een virale sensatie uit 2014, ‘Jasmine Tridevil’, die  kortstondig beroemd werd door een selfie waarop ze drie borsten had.

Update, 7 december 2017: Sahar heeft opgebiecht dat het hele verhaal over de 50 cosmetische operaties verzonnen is. Ze creëert haar bizarre uiterlijk op Instagram met een combinatie van make-up en Photoshop.

Placeholder-female-2x

Clemence Overeem

Redacteur voor Nieuwscheckers (2017-2019.
Profiel-pagina
peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina