Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een Afrikaanse pedofiel die zich aan een meisje uit Catania wilde vergrijpen, is ernstig toegetakeld door de vader van zijn beoogde slachtoffer.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het bericht verscheen in augustus 2016 op de extreemrechtse site Fenixx.org, werd overgenomen door de dito site E.J. Bron en wordt nog steeds gedeeld op Facebook: een Italiaanse vader uit Catania heeft een man die het op zijn dertienjarige dochter had voorzien zwaar gemolesteerd. De vader, Carmelo I., had zijn dochter met weggebracht, maar zag toen hij wegreed dat ze haar schrift in de auto had laten liggen. Hij keerde om en was net op tijd om te zien hoe een Afrikaanse man haar meesleurde naar het strand.

Het bericht is geïllustreerd met een foto van iemand met een gehavend gezicht, en met hoofd en handen in het verband.

Als bron vermeldt Fenixx de Italiaanse site supernotizie.net, die inmiddels offline is.

Waarom klopt dit niet?

De foto bij het artikel toont geen gemolesteerde Afrikaanse pedofiel, maar een meisje, de Marokkaanse Khaloua (17), die werd gedwongen te trouwen met de man die haar op haar zestiende had verkracht. Toen zij zich van hem wil laten scheiden, takelde hij haar toe met een scheermes.

Uit de reacties op Fenixx.org blijkt dat de auteur hiervan op de hoogte is: ‘foutje van mij met vertalen, is willekeurige foto en niet de dader.’ Toch staat de foto inmiddels al een jaar op de site.

Ook het bericht zelf is vals, ontdekten Italiaanse factcheckers: het is niet te vinden in lokale of nationale nieuwsmedia en de vroegst bekende bron is een website die zichzelf als satirisch afficheert. Verzonnen berichten over migranten die kinderen misbruiken en door woedende vaders worden gecastreerd, zijn populair op extreemrechtse Italiaanse clickbaitsites. In 2015 werd een twintigjarige Siciliaan die geld verdiende met dit soort nepnieuws gearresteerd.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina