Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Jesse Klaver rijdt in een benzineslurpende BMW.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

In de Facebookgroep Onrechttv 3.0 is op 3 november 2022 een videofragment geplaatst uit de talksshow Op1. In dit fragment is te zien dat Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, pleit voor het uitkopen van boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten. Eronder staat een reactie met een foto van Jesse Klaver op de achterbank van een auto. In de begeleidende tekst staat onder andere:

“Jesse vond de #BMWi3 te klein en te lelijk. Daarom zit Jesse in de benzineslurpende grote broer van de i3.”

tweet jesse klaver bmw (2)

De tekst en foto zijn afkomstig uit een tweet, geplaatst op 29 juni 2018 door het account @watishettoch.

De bewering dat Jesse Klaver in een BMW zou rijden, is in 2017 al gepubliceerd op Dumpert en De Dagelijkse Standaard. De Telegraaf schreef destijds dat Klaver zich laat rondrijden in een BMW.

Op sociale media is de claim veelvuldig terug te vinden, ook in recente berichten. Zo vonden we posts op Facebook (deze) en Twitter (zoals deze en deze).

Waarom klopt dit niet?

Nieuwsberichten over Jesse Klaver die in een BMW zou rijden, dateren van november 2017. De claim is gebaseerd op een uitspraak van premier Mark Rutte tijdens een debat op 2 november 2017 in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van Rutte III. Rutte zei toen:

“Ik moet even melden dat toen de coalitieonderhandelingen vastliepen, thuis bij Tjeenk Willink, de leider van GroenLinks in een grote BMW wegreed en de leider van de VVD naar huis wandelde.”

Premier Mark Rutte zegt tijdens een debat op 2 november 2017 in de Tweede Kamer dat hij Klaver na de coalitieonderhandelingen in een BMW zag wegrijden. Bron: youtu.be

De woordvoerder van Jesse Klaver gaf de dag na dit debat een toelichting op de opmerking van Mark Rutte. Klaver reed na het overleg in het huis van informateur Willink inderdaad weg in een BMW, maar dit was een taxi. Volgens de woordvoerder reed Klaver op dat moment al jaren in een Volvo. Een interview met Jesse Klaver bij de talkshow Pauw op 27 mei 2015 bevestigt dit. Daar vertelde Jesse Klaver dat hij een Volvo V70 16 DrivE rijdt.

Jesse Klaver vertelt in een uitzending van de talkshow Pauw op 27 mei 2015 dat hij op dat moment in een Volvo rijdt. Bron: youtu.be

De uitspraak van Mark Rutte refereert aan de dag waarop de coalitieonderhandelingen vastliepen. Dit maakte Tjeenk Willink bekend op maandag 12 juni 2017. Op diezelfde dag publiceerde het ANP een foto van Jesse Klaver die aankomt bij het Catshuis en uit een auto stapt. Klaver stapt hier inderdaad uit een BMW, maar het blauwe kenteken laat zien dat dit een taxi was en dus niet zijn eigen auto.

Foto Jesse Klaver BMW taxi 2017
Screenshot van de website van ANP waarop de foto is te zien waarop Jesse Klaver op 12 juni 2017 uit een BMW stapt. De blauwe kentekenplaat betekent dat het een taxi is.

De woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, Diederik ten Cate, laat Nieuwscheckers weten: “Jesse Klaver heeft zelf nooit een BMW gehad, van welk type dan ook.”

Door Google Image te raadplegen komen we er ook achter dat de foto, waarop te zien zou zijn dat Klaver op de achterbank van een BMW zit, gemaakt is op 14 maart 2017 en gepubliceerd op de website van EenVandaag. Op deze dag schuift verslaggever Liesbeth Witteman van EenVandaag aan bij Jesse Klaver in de auto voor een interview over zijn verkiezingscampagne. De reflectie van Witteman is zichtbaar op de originele foto. Zij is dan ook de maker van de foto.

screenshoteasy – 2022-11-30T213954.084
Screenshot van de website van EenVandaag waarop de foto van Jesse Klaver in de campagneauto van GroenLinks zit. In de raamstijl en het portier is de weerspiegeling te zien van de maker van de foto: journalist Liesbeth Witteman.

Deze auto is niet van Klaver, het interview vindt plaats in de ‘campagneauto’ van GroenLinks, goede vriend Jaap is Klavers chauffeur. Bovendien is het geen BMW, maar een Mercedes. Volgens de website Autobahn.eu, waar een andere foto van deze auto is te zien, een “keurig nette hybride moderne diesel-Benz”.

Het officiële Twitteraccount van GroenLinks laat op 23 Februari 2021 weten dat Jesse Klaver al twee jaar geen auto meer heeft. Dat zou dus betekenen dat Klaver in ieder geval in de periode 2019-2021 geen auto in zijn bezit had. De woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks bevestigt aan Nieuwscheckers dat Klaver op dit moment nog steeds geen auto bezit.

Conclusie

Op internet zwerft een foto van GroenLinks-leider Jesse Klaver in een auto, op grond waarvan beweerd wordt dat hij rijdt in een benzineslurpende BMW. De auto op de foto is echter niet Klavers auto, en bovendien geen BMW, maar een Mercedes. Klaver heeft wel eens in een BMW gezeten, maar dat was een taxi. Tot 2019 bezat Klaver een Volvo V70. Op dit moment heeft hij geen auto.

Placeholder-female-2x

Irma de Vries

Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, 2022/2023.
Profiel-pagina