Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Kanker is 100% te genezen binnen 1 á 2 maanden.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Samenzweringssite World Unity meldde op 10 augustus 2014 dat kanker 100% te genezen is binnen 1 á 2 maanden, maar dat de farmaceutische industrie dat bewust niet naar buiten brengt. “Oncologische zorg is een biljoen dollar industrie. Denk je echt dat ze dat zonder slag of stoot op gaan geven? Yeah right. Kanker is allange tijd te genezen en als gevolg van deze zieke en agenda van de pharmaceutische industrie zijn er miljoenen gestorven en triljoenen zijn verspild”, aldus World Unity. Exact hetzelfde bericht verscheen op 15 januari 2015 op Health Bytes en op Naturotheek op 22 november 2016. Beide websites richten zich op alternatieve geneeswijzen.

Waarom klopt dit niet?

Het artikel rept met geen woord over de manier waarop kanker zo makkelijk te genezen zou zijn. Wel gaat het uitgebreid over een zekere “dokter” Leonard Coldwell (1958),  zelfbenoemd genie als het aankomt op kanker. Naar eigen zeggen heeft Coldwell als tiener 43 jaar geleden z’n moeder genezen van leverkanker en hepatitis C (een ziekte die in 1989 pas is ontdekt, maar dat terzijde). Hoe, dat blijft een mysterie. Maar sindsdien heeft de beste man maar liefst ruim 35.000 patiënten gezien en heeft hij naar eigen zeggen het hoogste percentage genezingen ter wereld op zijn naam staan.

Stress Reduction CD’s

Volgens Coldwell kan elke vorm van kanker worden genezen in 2 tot 16 weken, mits de patiënt bereid en in staat is “alles te doen wat nodig is” en nog geen operatie, chemotherapie of bestraling heeft ondergaan. Sterker: Coldwell is ervan overtuigd dat hij minstens 90% van alle patiënten met kanker zou kunnen genezen als hij “buiten het juridische platform om kon werken op de ‘Dr Coldwell manier’”.

Wat die “Dr Coldwell manier” precies inhoudt, is vaag. Op de website van Coldwell valt echter te lezen dat hij gelooft in een goddelijke/natuurlijke genezingswijze. Hij is een man die heilig gelooft in de genezende werking van een bezoekje aan Lourdes, en anders een veganistisch en rauw voedsel-dieet aanraadt of het dagelijks drinken van twee liter water met een eetlepel zeezout. Vitamine B12 zou trouwens ook kunnen helpen, evenals een dagelijks wandelingetje en zoveel mogelijk in de zon zitten, want ‘zon veroorzaakt helemaal geen kanker’. Het draait namelijk allemaal om het verlagen van het stressgehalte in je lichaam, waarvoor hij speciale ‘Stress Reduction CD’s‘, met muziek en ademhalingstechnieken, ontwikkelde.

Kwakzalver

Waar Coldwell al zijn expertise en ideeën vandaan heeft, is onduidelijk. Hij heeft geen enkel medisch diploma op zijn naam staan, wel een aantal vage titels van (niet-erkende) instituten voor alternatieve geneeskunde in Duitsland en de VS. Ook zou hij een PhD in Psychologie hebben behaald aan de Columbia State University. Klinkt indrukwekkend, is het niet. Columbia State University werd namelijk in 1998 gesloten omdat het een zogenoemde ‘diploma mill’ bleek te zijn: een “universiteit” die niet bestaat, maar waar je wel een diploma kan kopen zonder ooit gestudeerd te hebben.

Op zijn vele websites laat Coldwell weten dat alle zeven broers en zussen van zijn moeder kanker hadden, net als zijn zus, vader, stiefvader en grootmoeder. En natuurlijk zijn eigen moeder, die hij zelf heeft genezen. Hij laat dan ook weten dat hij inschat dat niemand zoveel ervaring heeft met kanker als hij.

Je voelt ‘m al aankomen: er is geen enkel medisch bewijs te vinden voor de “methoden” van Coldwell die kanker voor 100% kunnen genezen. Ook zijn er geen gegevens te vinden van studies of praktijkvoorbeelden over de werking ervan. Het klinkt als een kwakzalver die een slimme manier heeft gevonden om geld te verdienen. Toch zijn er in Amerika een hoop mensen die hem aanbidden, zoals is te zien op de website drleonardcoldwellhugs.com.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina