Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Drie porties kimchi per dag kan de hoeveelheid vet rond je buik verminderen
Oordeel
Ongenuanceerd
Bron van de bewering
Er is ‘goed nieuws voor fans van de Koreaanse keuken’, schrijft het AD. Een wetenschappelijke publicatie heeft gekeken naar het dieet en lichaamsgewicht van een groot aantal Koreanen. Daarin zien onderzoekers een verband tussen geregeld consumeren van kimchi en de hoeveelheid buikvet. Kimchi is een kruidig gefermenteerd groentegerecht, meestal bestaand uit kool, ui, knoflook, gember, zout, rode peper, en specerijen. Door fermentatie gaan melkzuurbacteriën groeien, die het gerecht extra smaak geven.
“Een nieuwe, grootschalige studie van de Chung Ang-universiteit in Zuid-Korea – uitgevoerd onder 115.000 Koreanen ouder dan 40 jaar – toont nu aan dat drie porties (50 gram) kimchi eten per dag bovendien de hoeveelheid vet rond je buik kan verminderen en zo mogelijk ook het risico op diabetes verlaagt.” In het artikel vertellen een diëtist en een voedingswetenschapper hoe het eten van kimchi kan bijdragen aan een gezond gewicht.
Hetzelfde artikel verscheen eerder op de Vlaamse nieuwssite Het Laatste Nieuws, met een andere kop: “Volgens nieuwe studie zou dit Koreaanse gerecht heilzaam zijn tegen buikvet: klopt dat? ‘Het voordeel zit in de bacteriën.’” De versie van het AD noemt kimchi in de kop als mogelijk ‘wondermiddel voor een platte buik’. Dat idee wordt na een opsomming van heilzame zaken pas op het eind van het artikel gerelativeerd. Zo vertellen de geïnterviewden dat je niet zult afvallen door geregeld kimchi te eten: je moet je eetpatroon aanpassen en sowieso veel groenten consumeren en meer bewegen.
Waarom is dit ongenuanceerd?
Tien jaar geleden was kimchi iets voor kenners van de Koreaanse keuken, maar inmiddels is dit pittige, gefermenteerde groentegerecht in brede kring bekend. Er is zelfs een Nederlandse foodtruck die kimchi-softijs verkoopt. Logisch dus dat Vlaamse en Nederlandse media tegenwoordig schrijven over onderzoek naar de gezondheidseffecten van kimchi.
Aanleiding voor de recente media-aandacht is een studie die is gepubliceerd in BMJ Open. Het is een zogenaamd cross-sectioneel onderzoek dat kijkt naar de relatie tussen dieetgewoonten en overgewicht in een grote groep Koreanen. De onderzoekers zien dat in de groep van frequente kimchi-eters (1 à 3 porties per dag) ongeveer 11 procent minder overgewicht voorkomt, in vergelijking met de groep die minder dan één portie per dag eet. Tegelijkertijd zien ze dat Koreanen die elke dag 3 tot 5 porties kimchi eten – en waarschijnlijk ook veel ander voedsel consumeren – juist een grotere kans hebben op overgewicht.
Zoals de titel van het onderzoek al zegt: de studie ziet een associatie tussen kimchi-consumptie en de kans op overgewicht (gemeten in buikomvang en BMI). Je kunt op basis van dit onderzoek niet met zekerheid zeggen dat geregeld kimchi eten de oorzaak is van een lager lichaamsgewicht, waarschuwen de onderzoekers. Bovendien stellen de auteurs dat het onderzoek alleen iets zegt over Koreanen. Het doorsnee Koreaanse dieet met rijst, groenten – met vaak dagelijks kimchi – vis en vlees, maar nauwelijks brood en zuivel, is niet te vergelijken met wat mensen elders eten.
Ander kimchi-onderzoek
Er zijn meer Koreaanse publicaties die hebben gekeken naar het effect van kimchi op lichaamsgewicht. Zo is er een studie gedaan met 58.000 Koreanen, waarbij eetgewoonten en lichaamsgewicht in 2012 en 2016 werden onderzocht. Op die manier kunnen mensen en hun gewicht worden gevolgd in de tijd. De onderzoekers concluderen dat gematigde kimchi-consumptie (2 tot 3 porties per dag) een gunstig effect heeft op ontwikkeling van het lichaamsgewicht. Bij Koreanen van middelbare leeftijd, vooral mannen met obesitas, kan het zelfs meehelpen om een normaal gewicht te bereiken.
Verder zijn er kleinschalige voedingsexperimenten gedaan, bijvoorbeeld met 22 Koreanen die gedurende vier weken 300 gram kimchi per dag moesten eten: honderd gram bij elke maaltijd. Ter vergelijking: het voedingscentrum adviseert 250 gram groenten per dag. De proefpersonen verloren gemiddeld ruim een kilo lichaamsgewicht door dat dieet. Overigens maakte het niet uit of de kimchi vers bereid was of gefermenteerd. Dat laatste wijst erop dat de magie van kimchi niet alleen zit in de bacteriegroei door fermentatie. Het eten van veel groenten en vezels heeft sowieso een positief effect.
Conclusie
Het idee dat kimchi kan helpen bij het afvallen of het behoud van een gezond gewicht, is niet uit de lucht gegrepen. Onderzoek laat zien dat er inderdaad positieve effecten optreden bij Koreanen die jarenlang dagelijks 1 tot 3 porties kimchi eten. Dat resultaat vertalen naar mensen met een Westers dieet is niet vanzelfsprekend. Bovendien kun je je afvragen of haalbaar is om week in week uit driemaal daags pikante kool te eten.