Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Aantrekkelijke vrouwen komen vaker te laat.
Oordeel
Niet te checken
Bron van de bewering
EditieNL (RTL Nieuws) bracht het nieuws, dat werd overgenomen door De Telegraaf en Grazia.
Waarom is dit niet te checken?
Het is de vraag hoe je kunt achterhalen of aantrekkelijke vrouwen vaker te laat komen. Er is weliswaar onderzoek gedaan naar redenen voor te laat komen op het werk, bijvoorbeeld onder Britse werknemers. Maar zulke studies bekijken de invloed van baantevredenheid, arbeidsmoraal of salarishoogte en niet het uiterlijk. Amerikaanse onderzoekers keken specifiek naar te laat komen bij vergaderingen, en zagen een verband met onder meer tevredenheid, leeftijd en nauwgezetheid van onderzochte personen. Maar ook hier geen inzicht in de rol van geslacht en uiterlijk.
Reden dus om de bron van de bewering, psycholoog Jeffrey Wijnberg, te vragen naar onderzoek. Wijnberg is daarover kort en bondig: “Voor mijn uitspraken heb ik geen enkele (wetenschappelijke) onderbouwing”, laat hij via de mail weten. De redactie van RTLnieuws reageerde voor publicatie niet op een verzoek om een toelichting op de keuze van dit onderwerp. Zie reactie in update onderaan.
Conclusie
Het idee dat knappe vrouwen vaker te laat komen, wordt niet ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Die bewering is een persoonlijke opinie van Jeffrey Wijnberg, wat overigens ook wordt benadrukt door aanhalingstekens die de redactie van EditieNL in de kop gebruikt. Redenen voor te laat komen worden wel onderzocht, maar uiterlijk wordt voor zover bekend daarin niet meegenomen. Daarom beoordelen we deze bewering als niet te checken.
Update 18-9-2018 16:00 Reactie Lotte Ragut, Chef EditieNL.
“De Internationale Te Laat Kom Dag riep bij ons de vraag op: ‘Waarom zijn sommigen altijd op tijd en anderen altijd te laat?’ In onze speurtocht om deze vraag beantwoord te krijgen, zijn we beland bij psycholoog Jeffrey Wijnberg. Tijdens ons gesprek met hem heeft hij aangegeven dat hij door zijn jarenlange ervaringen als psycholoog tot deze inzichten is gekomen. Na uw mail-bericht hebben wij nogmaals contact opgenomen met meneer Wijnberg, die aan ons bevestigt dat hij zijn bevindingen inderdaad niet wetenschappelijk kan onderbouwen. Dit verbaast ons geenszins, aangezien hij ons dat in het interview heeft verteld. We citeren hem dan ook en zeggen nergens dat hetgeen hij zegt de waarheid is.”
Bronnen
Kenneth, C et al (2005) The Determinants of Lateness: Evidence from British Workers. Scottish Journal of Political Economy, Vol. 52, No. 2, pp. 282-304. Rogelberg, GC et al (2014) Lateness to meetings: Examination of an unexplored temporal phenomenon. European Journal of Work and Organizational Psychology Vol. 23, No. 3: 323 – 341.