Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Nederlanders in het buitenland die binnen tien jaar hun paspoort niet verlengen, verliezen de Nederlandse nationaliteit.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Het opiniestuk van de twee advocaten is een reactie op een artikel van 29 mei, waarin een journalist van de Volkskrant schreef over de moeilijkheden die  Nederlanders in het buitenland kunnen ondervinden bij het verlengen van hun paspoort. Niet in ieder land bestaat namelijk de mogelijkheid om bij het consulaat een paspoort te verlengen. In Australië en Canada bijvoorbeeld, zijn slechts honorair consulaten waar geen paspoortaanvragen worden verwerkt. Nederlanders die daar wonen zijn dus genoodzaakt om naar een ambassade of consulaat in een ander land af te reizen.

Dat brengt in sommige gevallen hoge kosten met zich mee. Er zouden zelfs Nederlanders zijn die die kosten niet konden betalen en zich daardoor genoodzaakt zagen hun Nederlanderschap op te geven. In een kader onder het Volkskrant-artikel staat dat het kwijt raken van de Nederlandse nationaliteit alleen geldt voor Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Opinieartikel van de advocaten

In hun opinieartikel in de Volkskrant ageren de advocaten Hermie de Voer en Thomas van Houwelingen tegen het feit dat Nederlanders hun Nederlandse nationaliteit kunnen verliezen als ze hun paspoort niet tijdig verlengen. Ze schrijven:

Als een consulair medewerker van mening is dat de paspoortaanvraag niet compleet is en je onverrichter zake terug naar huis stuurt om de ontbrekende stukken te achterhalen, loop je de gerede kans je Nederlandse nationaliteit te verliezen. Je moet namelijk binnen tien jaar een nieuw Nederlands paspoort in handen hebben wil je je Nederlandse nationaliteit behouden. Heb je dit niet, dan heeft dat ook automatisch tot gevolg dat je minderjarige kinderen geen Nederlanders meer zijn.

Het is volgens de advocaten niet eenvoudig om die vervolgens weer terug te krijgen, mocht men dat willen.

De advocaten zijn van mening dat de Nederlanders in kwestie de dupe zijn geworden van bezuinigingen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor sloten de afgelopen jaren veel consulaten hun deuren of stopten ze hun consulaire paspoortdiensten.

Bovendien vinden zij dat veel ambtenaren slecht op de hoogte zijn, en de Nederlanders in het buitenland dan ook onvoldoende kunnen informeren over de procedures. In de slotalinea van hun opiniestuk stellen zij daarom het volgende:

“Daar hebben wij iets op bedacht. Geheel belangeloos en kosteloos bieden wij een cursus nationaliteitsrecht voor beginners aan zodat ambtenaren wereldwijd onze Nederlanders van de juiste informatie en adviezen inzake de Nederlandse nationaliteit kunnen voorzien. Minister Blok, excellentie, ook u kunt ons schrijven, bellen of e-mailen voor een vrijblijvend consult.”

Wat klopt er niet, en wat wel?

In het opiniestuk wordt de suggestie gewekt dat elke Nederlander in het buitenland zijn Nederlanderschap kan verliezen als hij zijn paspoort niet op tijd verlengt. Er ontbreekt een belangrijk aspect in het artikel: de dubbele nationaliteit. Iemand kan namelijk alleen de Nederlandse nationaliteit verliezen door het te laat verlengen van een paspoort, als hij of zij tien jaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden of de Europese Unie woont én een dubbele nationaliteit heeft.

Lennart Wegewijs, woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, voegt daaraan toe: “Als je alleen een Nederlands paspoort hebt, kan het nooit gebeuren dat je automatisch de nationaliteit verliest. Stateloosheid is dus nooit een uitkomst.”

Mocht iemand na verlies toch de Nederlandse nationaliteit terug willen, dan is het inderdaad niet eenvoudig om dat terug te krijgen. Er zijn twee opties: een versnelde procedure in gang zetten of een verzoek voor naturalisatie indienen. Lees hier alle informatie die de Rijksoverheid daarover op een rijtje heeft gezet.

Campagne ‘De dubbele nationaliteit?’

Omdat niet iedere Nederlander in het buitenland weet dat je de Nederlandse nationaliteit kan verliezen, is de overheid de campagne ‘De dubbele nationaliteit? Raak je Nederlandse niet kwijt’ gestart. Daar komt onder meer Boer Zoekt Vrouw-deelnemer Olke in voor, die zijn Nederlandse nationaliteit vrijwillig heeft opgegeven nadat hij zich in Texas vestigde.

Reactie

Advocaat Thomas van Houwelingen laat weten dat het opinieartikel een reactie was op het eerdere artikel van de Volkskrant waarin werd vermeld dat het probleem Nederlanders betreft met een dubbele nationaliteit. Daarom vonden ze het evident dat hun opiniestuk óók ging over Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Conclusie

Wij beschouwen de claim als deels waar en deels onwaar. Het klopt inderdaad dat je je Nederlandse nationaliteit kan verliezen als je binnen tien jaar niet je paspoort hebt verlengd. Maar dat is alleen het geval als iemand in een land buiten de EU woont én een dubbele nationaliteit heeft. Het is dus niet mogelijk om stateloos te worden als je alleen de Nederlandse nationaliteit hebt en je paspoort om de een of andere reden niet kan verlengen.

Bronnen

Alle informatie over het verliezen van de Nederlandse nationaliteit is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina