Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Het slikken van vitamine B1 zorgt ervoor dat muggen bij je wegblijven.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Verschillende nepnieuwssites , zoals dagelijkseweetjes.nl en viralfood.nl, weidden half juli een artikel aan de afstotende werking van vitamine B1 tegen muggen. Vitamine B1, ook wel thiamine, zou ervoor zorgen dat je lichaamsgeur verandert in een gist-achtige geur. Hoewel mensen die geur niet zullen ruiken, vinden muggen het erg onaantrekkelijk en zullen ze wegblijven. “Een juiste hoeveelheid is iedere dag 100mg vitamine B1 slikken. Als je dit 2 weken lang doet, zal je merken dat de muggen je ineens niet meer zo lekker vinden!”, aldus viralfood.nl.

Ook op fora en websites met huis-tuin-en-keuken-tips wordt de vitamine vaak als goede optie genoemd om de insecten af te weren. Zo laat iemand op de website omaweetraad.nlweten te zweren bij vitamine B1 als voedingssupplement tegen muggen: “Vitamine B1 helpt tegen muggen. Ik werd altijd lek gestoken, maar nu nergens meer last van. Ik kan weer heerlijk slapen zonder gezoem om mijn oren. Slik de B1 vitamine wel voor het slapen gaan. Anders werkt hij niet lang genoeg. Een pot vitamine B kopen is ook prima. Vaak zit hier voldoende B1 in.”

Waarom klopt dit niet?

Vitamine B1 komt veel voor in graanproducten, aardappelen, groente, vlees en melkproducten. Het is een essentieel onderdeel van onze dagelijkse voeding. Zo is de vitamine onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het doet een hoop goed, maar tegen muggen werkt het helaas niet.

Het weinige onderzoek naar de relatie tussen vitamine B en muggenbeten, zoals een onderzoek uit 2005 van de universiteit van Wisconsin, heeft nooit een wetenschappelijk verband aangetoond. Bart Knols, als medisch entomoloog verbonden aan de Radboud  Universiteit en in het bijzonder gespecialiseerd in muggen, onderschrijft dit. “Er is nog nooit aangetoond dat een middel systematisch, na inname, gebruikt kan worden om muggen te weren. Dat geldt ook voor vitamine B1. Het is een hardnekkige fabel, die juist door dit soort artikeltjes (van onder andere viralfood.nl, red.) overeind blijft.”

Hoewel vitamine B1 een belangrijk onderdeel is van onze dagelijkse voeding, zullen de pechvogels die elke zomer weer lek gestoken worden door muggen, hun heil dus nog altijd moeten zoeken bij middelen als deet en lemon-eucalyptusolie.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina