Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een groep christenen werd bij een aanval door moslimextremisten gered door drie leeuwen

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het verhaal over de wonderbaarlijke redding is in Nederland onder andere gepubliceerd door CIP (Christelijk Informatie Platform). CIP baseert zich op de Amerikaanse christelijk-conserbatieve complotsite World Net Daily. De uiteindelijke bron is de hoofdpersoon: de Indiase evangelist Paul Ciniraj. Ciniraj, een tot christen bekeerde moslim, leidt de organisatie Bibles for Mideast, die het evangelie verspreidt in Afrika en Azië.

Op de website van zijn zendingsorganisatie vertelt Ciniraj hoe hij op 16 april met zijn volgelingen werd aangevallen door moslimextremisten. Hij was op dat moment op een verborgen plek herstellende van een eerdere aanval waarbij hij werd gestenigd. Tijdens de Paasdienst bestormden militanten het huis van de christenen.

Toen zij de dood nabij waanden, verschenen plotseling uit het omringende bos drie leeuwen, die de strijders op de vlucht joegen. En dat terwijl er, aldus Ciniraj, helemaal geen leeuwen wonen in die streek.

Waarom klopt dit niet?

De Amerikaanse factcheckers van Snopes vernamen van de auteur van het oorspronkelijke verhaal dat de gebeurtenissen zich hadden afgespeeld in Bangladesh. Daar komen echter geen leeuwen meer voor, niet alleen in het bos waar Cinraj over vertelt, maar in het hele land niet – de laatste Aziatische wilde leeuwen leven in het Indiase Gir Nationaal Park.

De enige bron is het verslag van Ciniraj, en die grossiert in wonderverhalen: over drie zendelingen van zijn organisatie die werden ontvoerd door terroristen, maar ontsnapten en naar huis werden geleid door een wondervogel; over een 14-jarige bekeerlinge die uit wraak door moslims met geweld werd besneden, werd dood verklaard maar weer tot leven kwam; en over een vrouw die bij een aanval door wilde zwijnen werd gered door de tussenkomst van Jezus zelf.

Reddingen door wilde dieren zijn een populair gegeven in christelijke wonderverhalen. Punt Uit, een andere christelijke site die het bericht over de reddende leeuwen bracht, herinnertaan een Egyptische bekeerling die werd opgesloten met valse honden: net als bij Daniel in de leeuwenkuil weigerden de dieren hem aan te vallen.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina