Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een Braziliaanse man onderging plastische chirurgie om op een hond te lijken.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Clickbaitsites als lievertedikindekistdaneenfeestjegemist.nlviraalvandaagviraaltjes.nl en livekijken.nl vertellen het verhaal van de Braziliaanse hondenliefhebber Rodriga Braga. Hij wilde op een hond lijken, vond een plastisch chirurg die bereid was de ingreep uit te voeren en voilà: de man was voorzien van een hondenbek, -oren en -wenkbrauwen.

De hond was afkomstig van het dierenasiel, waar hij was geëuthanaseerd omdat niemand hem wilde adopteren.

Waarom klopt dit niet?

Zoals de clickbaitsites (die hem Rodriga noemen in plaats van Rodrigo) al vermeldden, is Braga inderdaad een kunstenaar. Braga werd meerdere keren genomineerd voor een PIPA prijs, een prestigieuze Braziliaanse prijs voor beeldende kunst. In 2012 won hij de PIPA publieksprijs.

Een van Braga’s werken was een project uit 2004 waarbij hij een dierenarts delen van een hondenkop liet hechten aan een replica van zijn hoofd. Voor dit kunstwerk – waarvan de beelden als schokkend kunnen worden ervaren -, ‘Fantasia de compensação’ , assisteerde hij de dierenarts en nam foto’s. In een interview met DASartes, een kunsttijdschrift uit Brazilië, vertelt Braga over dit project. Omdat hij graag met het besef van realiteit en fictie wilde rommelen, bewerkte hij sommige foto’s met Photoshop en andere niet.

In een uitgebreide reactie aan Nieuwscheckers laat Rodrigo Braga weten dat hij met Photoshop werkte, omdat dit ten tijde van het project nog niet gewoon was in de kunstscene. Er was op dat moment nog veel discussie over het bewerken van afbeeldingen.

Braga wilde nagaan hoe een mix van fictie en realiteit een nieuw verhaal kan creëren, dat feitelijk gezien ook echt gebeurd kan zijn. “Ik wilde breken met de opvatting dat digitale fotografie slechts een gereedschap is, waarmee betere foto’s kunnen worden gemaakt dan met een reguliere lens”, aldus de kunstenaar. Met zijn werk zette hij het begrip ‘fotografische realiteit’ – wat je ziet is wat je krijgt – op losse schroeven.

Dat zijn kunstproject nu wordt gebruikt om nepnieuws te verspreiden, vindt Braga niet erg. Zolang zijn naam maar wordt genoemd. “Ik besef dat het kunstproject niet meer alleen aan mij toebehoort. Wanneer het publiek een kunstwerk opmerkt en verder verspreidt dan de kleine kunstwereld, is dat iets om te vieren.”

Conclusie

De bewering van clickbaitsites dat de hond afkomstig was van het dierenasiel, is juist. De bewering dat Rodrigo Braga tot een soort hond is getransformeerd, is dat niet. Een video uit 2014 bewijst dat hij nog altijd zonder hondensnuit door het leven gaat.

Placeholder-female-2x

Nadine Peels

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina