Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Een achtjarig Russisch meisje schopt haar leraar Engels in zijn kruis, omdat hij haar voor de klas vernedert.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
De afgelopen tijd publiceerden diverse clickbaitsites een video waarin een achtjarig meisje ‘de ultieme wraak’ neemt op haar leraar, omdat hij haar voor de klas voor gek zet. De video is onder andere te vinden bij laowl.com en prachtige.nu. Ook de Facebookpagina ‘Ongelooflijk’ wijdt een post aan de video.
Wie bij ‘de ultieme wraak’ echter een meesterplan van het meisje verwacht, komt bedrogen uit, want haar reactie bestaat slechts uit een trap in zijn ballen. Toch mag dat de pret blijkbaar niet drukken, want het filmpje wordt sinds 2012 al jarenlang wereldwijd veel gedeeld. Niet alleen in Rusland, maar ook in Japan, Zweden en Engeland. Ook de bekende Amerikaanse blogger Perez Hilton schreef een stukje over het meisje.
Waarom klopt dit niet?
We checkten de herkomst van de video op het internet. Wil je weten hoe we dat deden? Check dan ons instructiefilmpje hieronder.
In dit geval leverde de zoekactie ons een artikel op de website van Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) op. Dit is een Amerikaanse overheidsorganisatie, die naar eigen zeggen ongecensureerd nieuws brengt in twintig landen zonder persvrijheid.
RFE/RL concludeerde na een kort onderzoek dat het om een promotiefilmpje ging. Op 16 september 2012 werd namelijk de Russische zender ‘Channel U’ gelanceerd. De video van het meisje dat haar leraar schopt, is op 12 september 2012, dus vier dagen daarvoor, online gekomen.
In het filmpje is te horen dat de leraar herhaaldelijk “Ю – ЭТО ТЫ” tegen het meisje schreeuwt. ‘Ю’ is een letter uit het Russische alfabet die wordt uitgesproken als ‘joe’. Naar het Nederlands vertaald, zegt de leraar: “(J)U – dat is jij”. Dat hij dit meerdere keren herhaalt is niet verwonderlijk, “Ю – ЭТО ТЫ” is namelijk de slogan van Channel U.
Niet alleen de verschijningsdatum en de tekst van het filmpje zijn opvallend. Ook de leraar is niet voor het eerst op beeld te zien. Het gaat namelijk om een Russische acteur, die vaker al vaker in een reclame is verschenen, zoals te zien in deze promotie van Valdai car. Genoeg redenen om het verhaal van een meisje dat haar leraar geschopt zou hebben te bestempelen als een hoax.