Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Meisje verkracht op strand in Oostende, haar vriend moest toekijken.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 29 juni meldde nepnieuws- en clickbaitsite nieuwsspot.nl dat er in het Belgische Oostende een meisje van 18 jaar is verkracht door migranten. Haar vriend zou gedwongen zijn toe te kijken en het stel zou ook nog beroofd zijn van 70 euro. De twee waren naar een schoolfeest geweest, waarna ze op het strand zouden zijn aangesproken door drie mannen ‘van vreemde origine’. De drie zouden eerst geld hebben geëist. Een van hen zou daarna een mes hebben gehaald en de jongen hebben bedreigd, terwijl de andere twee zich aan het meisje vergrepen.

“’Hij was verstijfd van angst’, vertelt een familielid aan het Nieuwsblad. ‘Hij was de vrijdag ervoor ook al in die buurt lastiggevallen door enkele mannen. Nu werd hij bedreigd met een mes. Hij heeft moeten toekijken hoe de twee zich vergrepen aan zijn vriendin’”, aldus nieuwsspot.nl.

Het bericht is afkomstig van Vlaamse media als Het Laatste Nieuws, Het Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad en De Standaard. Het schokkende verhaal werd binnen de kortste keren breed overgenomen in Nederland, door onder andere AD, Linda Nieuws, Metro, The Post Online, BN De Stem en WNL.

Waarom klopt dit niet?

Op 30 juni 2017, de dag nadat het bericht over de verkrachting breed verspreid werd, werd bekend dat de twee jongeren de verkrachting vermoedelijk hadden verzonnen. Onder andere Het Laatste Nieuws en AD meldden dat de jongen had toegegeven dat er misschien wel iets was gebeurd, maar dat hij de verkrachting in ieder geval niet had gezien. Van bedreiging met een mes zou al helemaal geen sprake zijn geweest.

Aan het eind van de dag werd duidelijk dat de twee het verhaal compleet verzonnen hadden. Het parket van Brugge wist dat na uitgebreider onderzoek en het bekijken van camerabeelden van het betreffende strand te melden. Het parket van Brugge zegt dat “door de ruime persbelangstelling voor deze aangifte, heeft deze aangelegenheid veel grotere proporties aangenomen dan de jongelingen hadden kunnen denken.”

Waarom de twee jongeren het verhaal in eerste instantie verzonnen, is onduidelijk. Wel is bekend dat ze het als smoes aan hun ouders hebben verteld, waarna zij de twee bij het politiebureau hebben afgezet om aangifte te doen. Zo zijn de twee in hun eigen leugens verstrengeld geraakt.

De burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte, meldt dat meer terughoudendheid van de media op zijn plaats was geweest, daar het een delicate zaak betrof en het onderzoek nog in volle gang was.

De meeste media die het bericht over de verkrachting aanvankelijk naar buiten brachten, hebben later ook een rectificatie gepubliceerd of het artikel aangepast.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina