Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Menselijk skelet van vijf meter lang gevonden bij opgravingen in Australië.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

World Unity, een website over complottheorieën en hogere sferen, berichtte op 3 januari 2016 over deze opmerkelijke vondst. Het skelet werd volgens het bericht ontdekt in de buurt van de oude ruïnes van “de enige megalithische beschaving ooit ontdekt in Australië”, wat de ontdekking volgens Hans Zimmer, hoogleraar aan de Universiteit van Adelaide, “tweemaal zo raadselachtig” maakt.

“De ontdekking van de Uluru archeologische locatie kwam vorig jaar al als een verrassing, maar deze nieuwe vondst is gewoon jaw dropping. Theoretisch kan een vijf meter hoge hominide niet bestaan. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is dit mogelijk. Hoewel deze ontdekking fascinerend is, zijn we vertrokken met meer vragen dan antwoorden” zei Hans Zimmer, volgens World Unity “zichtbaar met stomheid geslagen”. Het bericht is afkomstig van de Engelstalige website World News Daily Report, die er in 2015 al over schreef.

Hoewel het bericht anderhalf jaar oud is, is het nu opnieuw opgedoken op sociale media. Ook Fuzzy Fun maakte melding van de vondst. Verhalen over het (vroegere) bestaan van een reuzenmens doen al jaren de ronde op allerlei samenzweringswebsites in binnen- en buitenland. Maar ook clickbaitsite ViralNext schreef in mei 2015 over een reuzenskelet dat gevonden zou zijn in Nepal.

Waarom klopt dit niet?

Het bericht van World Unity is een letterlijke en slordige vertaling van een bericht op World News Daily Report, een website met verzonnen berichten en een disclaimer met de volgende boodschap: “World News Daily Report assumes all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people – are entirely fictional and any resemblance between them and any person, living, dead or undead, is purely a miracle.”

Berichten afkomstig van deze website dienen dan ook met een flinke korrel zout genomen te worden, en dat is precies wat er hier niet is gebeurd. World News Daily Report meldde in 2015 dat er bij archeologische opgravingen bij Ayers rock in Uluru-Kata Tjuta National Park te Australië een menselijk skelet van vijf meter lang was gevonden. Deze opgravingen zijn overigens een jaar eerder al verzonnen, toen World News Daily Report berichtte over de opgraving van ruïnes van een oude stad bij de Australische rotsformatie Uluru. De foto’s bij dat bericht, van een ruïne, een skelet en een gouden kom, zijn stuk voor stuk gejat van respectievelijk een bericht over de vondst van piramides in Sedeinga, Sudan, een bericht over archeologische opgravingen in Libië, en van een website over de speciale collectie van de Universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika.

De Sydney Morning Herald heeft in 2014 na een telefoontje aan de Australian National University al geconcludeerd dat er niks klopt van het bericht, dat de ruïnes compleet verzonnen zijn en dat professor Walter Reese, die de opgraving geleid zou hebben, fictief is.

Terug naar het Nederlandstalige World Unity, dat het bericht over het skelet voor waar heeft overgenomen. De foto bovenaan dit artikel is de foto die bij alle berichten over het reusachtige skelet opduikt, waaronder bij het bericht van World Unity. De foto is in 2015 al door World Unity gebruikt bij een bericht over de vondst van een ander gigantisch skelet, maar dan in Bulgarije. De afbeelding is overduidelijk en niet erg professioneel gefotoshopt. In 2002 dook de foto overigens ook al op op mensenensamenleving.me, een website over religie en spiritualiteit, bij een artikel over de Nephelim, de reuzen uit de Bijbel.  De andere twee foto’s zijn afkomstig van een bericht over de vondst van een mammoetskelet in Frankrijk.

De foto’s zijn dus her en der vandaan geplukt, maar de zogenaamde onderzoekers die worden genoemd in het bericht zijn ook nog eens glad verzonnen. Wat speurwerk op internet en de websites van de University of Adelaide en de National University of Australia, waar de hoogleraren en archeologen aan verbonden zouden zijn, levert geen enkel bewijs voor het bestaan van “hoogleraar archeologie” Hans Zimmer, “hoofd archeoloog” John Thomas Buckler en “de in Sydney-gebaseerde onderzoeker” Allan DeGroot. Het zijn verzonnen namen.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina