Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Er worden opzettelijk tennisballen met daarin vuurwerk verspreid om kinderen en honden te verwonden.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

In de VS wordt het bericht al jaren gedeeld door verschillende soorten media. Zo heeft CBS News de waarschuwing gemeld, maar ook clickbaitsites als keprtv.com en lokale media als News9 publiceerden het bericht. Het verhaal doet al sinds 2000 de ronde, toen een hond omkwam door verwondingen die het dier had opgelopen na het spelen met een tennisbal waar vuurwerk in bleek te zitten. Sindsdien blijft de waarschuwing, met name rond de Amerikaanse nationale feestdag Independence Day, waarop veel vuurwerk wordt afgestoken, terugkeren in  verschillende media.

In Nederland is het bericht inmiddels ook verschenen op verschillende clickbaitsites, zoals geweldig.nuviraal.co en vrouwendingen.com. In oktober vorig jaar meldde kukadoo.nl al dat nu ook de Nederlandse politie waarschuwde voor tennisballen met vuurwerk.

Wat klopt er niet, en wat wel?

Snopes berichtte jaren geleden al dat er in 2000, in Portland, VS, inderdaad een hond is overleden nadat deze speelde met een tennisbal waar vuurwerk in bleek te zitten. Waarschijnlijk ging het om vuurwerk dat mensen hebben geprobeerd af te steken maar dat aanvankelijk weigerde, en later, toen de hond op de tennisbal kauwde, alsnog afging. Of iemand het hier op honden voorzien had, is dus de vraag. Daarnaast is dit tot nu toe het enige bekende geval waarbij er een huisdier dodelijk gewond werd na het spelen met een tennisbal vol vuurwerk.

“Maar we kunnen nog niet gerust ademhalen, want het is blijkbaar vanuit Amerika naar Nederland over komen waaien. Nederlandse honden eigenaren en ouders worden dan ook verzocht goed op te letten”, berichtte onder andere check-dit.nl. Door wie hondeneigenaren en ouders worden verzocht goed op te letten, is onduidelijk. Geen enkel betrouwbaar medium heeft de waarschuwing tot nu toe gedeeld. Het is dan ook onduidelijk waarom het bericht zich nu ook in Nederland verspreid, daar er in Nederland nog nooit een geval is gemeld van een hond of kind dat zich heeft verwond aan een ontplofte tennisbal. Een waarschuwing kan uiteraard nooit kwaad, maar er is geen directe aanleiding om aan te nemen dat ook hier tennisballen met vuurwerk worden verspreid.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina