Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Moslim ouders eisen dat varkensvlees niet wordt verkocht in een schoolkantine in een Nederlandse gemeente.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Het bericht bevat een reactie van een burgemeester van een – ongenoemde – Nederlandse gemeente. Moslimouders zouden namelijk hebben geëist dat er geen varkensvlees wordt verkocht in de kantine van een plaatselijke school.
De burgemeester zou van mening zijn dat de moslims hun gewoonten, tradities en manier van leven moeten aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Zij zouden er zelf voor hebben gekozen om naar Nederland te komen, en om die redenen zouden de Nederlanders dan ook niet bereid zijn om zich aan te passen. De volgende boodschap wordt ook meegegeven:
“Voor moslims, die het niet eens zijn met de nederlanse cultuur en religie en zich niet comfortabel voelen in Nederland, zijn er 57 prachtige moslimlanden over de hele wereld, de meeste van hen sub bevolkt en klaar om ze met open armen te ontvangen, volgens de sharia.”
Ten slotte moeten de moslims zichzelf maar de vraag stellen waarom het in Nederland beter is dan elders.
Duizenden deelacties en reacties
Het bericht wordt al maandenlang gedeeld op Facebook, maar de deelacties hebben de afgelopen twee weken een flinke boost gekregen. Behalve op persoonlijke Facebookpagina’s wordt het ook gedeeld in groepen als ‘WILDERS HEEFT GELIJK AL MEER DAN 10 JAAR’, ‘Forum voor Democratie’ en ‘Wij willen geen asielzoekers meer vol = vol’.
Hier is een screenshot te zien van het Facebookbericht.
Reacties als ‘Helemaal mee eens’, ‘Niet mee eens? Enkeltje terug naar eigen land’, ‘Geweldig’ en ‘Niets aan toe te voegen’ ontvangen tientallen likes in de vorm van emoticons.
Waarom klopt dit niet?
De website Hoaxmelding wijdde er in april dit jaar al een factcheck aan, die vrijwel meteen bovenaan op Google verschijnt als je zoekt op ’terugtrekking varkensvlees’. Toch gaat het bericht dus nog steeds rond op Facebook.
Wie het bericht precies de wereld in heeft geholpen, is onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat het reeds in verschillende talen is rondgegaan. Hoaxmelding schrijft dat het eerder een Canadese, Spaanse, Belgische, en Australische burgemeester betrof. De burgemeester van de Canadese gemeente Dorval heeft in 2015 zelfs een verklaring afgelegd, waarin hij bevestigde dat het om een nepbericht gaat. Hetzelfde geldt voor de burgemeester van de Belgische gemeente Ath.
Conclusie
Er is geen burgemeester van een Nederlandse gemeente die bovenstaande reactie heeft geschreven op een oproep van moslimouders om varkensvlees te verbieden in schoolkantines. De claim is dan ook onwaar. Hetzelfde geldt voor berichten die circuleren op het web in een andere taal over een burgemeester van een buitenlandse gemeente.