Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe werd vermoord vanwege zijn weerstand tegen coronavaccinatie en zijn steun voor het gebruik van ivermectine.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Op 28 juli wordt in deze tweet met duizenden likes en retweets de suggestie gewekt dat er een direct verband bestaat tussen de moord op voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe en de standpunten die hij zou hebben gehad over coronavaccinatie en het gebruik van ivermectine bij de bestrijding van corona. De bewering recyclet desinformatie die in ieder geval in 2021 ook al de ronde deed op Engelstalige socialemediakanalen.

Abe ivermectine 1

Waarom is dit onwaar?

Ten eerste is er een probleem met de tijdlijn die deze tweet poneert. Op 28 augustus 2020 kondigde Abe zijn aftreden als minister-president aan vanwege aanhoudende gezondheidsklachten. Op 16 september werd Yoshihide Suga verkozen tot minister-president waarna het minister-presidentschap van Abe definitief tot een einde kwam. Het coronavaccin van Pfizer was het eerste vaccin dat werd goedgekeurd door het Japanse Ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn. Dit gebeurde op 14 februari. De eerste prikken werden gezet op 17 februari. Abe had dus al maanden geen functie meer in de nationale overheid en was dus ook niet verantwoordelijk voor de vaccinatiecampagne in Japan. Dat hij daaraan weigerde mee te werken klopt dus niet. 

En wat betreft het gebruik van ivermectine dat Abe zou hebben gepromoot? Zowel Nederlands- als Engelstalige zoekopdrachten op termen als “Abe”, “Shinzo Abe” en “ivermectine” leveren weinig resultaten op waarin directe quotes van de voormalige Japanse premier te vinden zijn. Een van de links die wel wat opleveren leidt naar een vertaald interview met Abe uit mei 2020. Het origineel is van de Sankei Shimbun, een Japans dagblad. De link die dit vertaalde artikel naar het origineel biedt, levert een artikel op waarin ivermectine niet wordt genoemd. De volgende stap is in het Japans zoeken naar termen als ivermectine en Shinzo Abe op de website van Sankei Shimbun om te zien of Abe het überhaupt over dergelijke zaken heeft gehad.

Niet goedgekeurd

Als we zoeken naar “イベルメクチン” (ivermectine) komen we onder andere dit artikel tegen van 14 mei 2020, toen Abe nog in functie was als premier. Daarin staan wel uitspraken van Abe over de corona-aanpak en het mogelijke gebruik van ivermectine als geneesmiddel tegen het coronavirus. Abe heeft het in eerste instantie over remdesivir, wat toen was goedgekeurd door de Japanse Pharmaceuticals and Medical Devices Agency (PMDA), een Japanse variant van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast noemt Abe dat het geneesmiddel Avigan snel zou worden goedgekeurd indien het bewezen effectief zou zijn tegen het coronavirus. 

Als laatste heeft Abe het nog over de in Japan ontwikkelde geneesmiddelen Fusan, Actemra, en ivermectine. Over alle drie zegt hij dat áls ze zouden worden voorgeschreven als geneesmiddelen tegen het coronavirus, de veiligheid van deze middelen eerst zou moeten worden bevestigd. Er liepen toen onderzoeken naar het gebruik van ivermectine in de bestrijding van het coronavirus. Er was toen nog niet uit klinische onderzoeken gebleken of ivermectine wel of niet een effectief geneesmiddel was voor het coronavirus. Op de website van de PMDA staat ivermectine nog steeds niet op de lijst van goedgekeurde middelen om te gebruiken tegen het coronavirus.

Banden met Verenigingskerk

Dat Abe zou zijn vermoord om zijn vermeende weerstand tegen het WEF omdat hij tegen coronavaccinaties en voor het gebruik van ivermectine was lijkt dus niet te kloppen. De informatie die al wel naar buiten komt over de verdachte en zijn motief laat een ander verhaal zien. Zo zou de moeder van de verdachte lid zijn geweest van de Verenigingskerk, een nieuwe religie die in de jaren vijftig werd gesticht door de Zuid-Koreaanse Sun Myung Moon. Volgens de verdachte heeft zijn moeder grote sommen geld gedoneerd aan de kerk waardoor hij en zijn familie een armoedig leven hebben geleid. 

Hoewel hij voornemens was om de lokale leiders van de kerk te doden, was dat volgens hem niet haalbaar. Hij besloot zich toen op Abe te richten, die volgens hem nauwe banden had met de Verenigingskerk. Die banden tussen Abe en andere voorname figuren uit de Japanse politiek en de kerk lijken er inderdaad te zijn. Het politieonderzoek naar de moord op Abe loopt nog.

Conclusie

Vooralsnog lijkt het erop dat de verdachte Shinzo Abe heeft vermoord om zijn banden met de Verenigingskerk. Dat Abe zou zijn vermoord om zijn weerstand tegen het WEF lijkt niet te kloppen. Abe was niet verantwoordelijk voor het coronavaccinatieprogramma van de Japanse overheid aangezien hij geen premier meer was toen dit begon. Ook heeft Abe ivermectine niet aangeprezen als geneesmiddel tegen corona, maar alleen de mogelijkheid opengehouden dat het kon worden gebruikt als het bewezen veilig was.

Bron foto: Abe maakt zijn aftreden bekend, 28 augustus 2020 (foto Japanse overheid, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons)

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina