Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een video laat zien dat elektrische bussen in Oostenrijk moeten worden opgeladen met een dieselaggregaat.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

De video verscheen afgelopen week onder meer op Twitter, YouTube en Facebook: de camera volgt de elektriciteitskabel van een bus naar een dieselaggregaat met een laagje sneeuw erop. Op de achtergrond zien we een bus met het logo van de Oostenrijkse Zillertalbahn. Een van de populairste Nederlandstalige versies is een tweet van 19 december die in vijf dagen bijna 140 duizend keer gezien is; de video erin is meer dan 93 duizend keer bekeken.

De tweet is afkomstig van de Tiroolse FPÖ-politicus Markus Abwerzger, die er op 17 december smalend over twitterde: ‘De elektrische bussen van de Zillertalbahn worden opgeladen met een dieselaggregaat – ze hebben het niet helemaal begrepen in Tirol.’ Zijn bericht werd 1200 keer geretweet.

Screenshot Twitter

Waarom is dit onwaar?

Op 17 december, toen de politicus Abwerzger het filmpje doorstuurde, was het al een dag een hit in Oostenrijk. Diezelfde dag werd het verhaal al ontzenuwd door de Tiroler Tageszeitung: het busbedrijf liet weten dat het niet de gewoonte is om elektrische bussen op te laden met een dieselaggregaat. De bus in de video, van de firma MAN, is nieuw in het wagenpark. Om er zeker van te zijn dat hij ook als het stroomnet uitvalt kan blijven rijden, werd hij bij wijze van proef in de garage in Jenbach deels opgeladen met een dieselaggregaat.

Uitgebreidere informatie over elektrische bussen in de regio is te vinden in de factcheck van Mimikama.

Conclusie

Ja, op de video wordt een elektrische bus opgeladen met een dieselaggregaat. Dat is echter niet, zoals smalende commentaren op sociale media willen, de gewoonte. Het gebeurt bij wijze van proef, om er zeker van te zijn dat de bus ook kan rijden als het elektriciteitsnet uitvalt.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina