Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Een video van een cameraploeg en vluchtende mensen toont aan dat oorlogsbeelden uit Oekraïne in scène worden gezet.
Oordeel
Onwaar.
Bron van de bewering
Op 12 oktober wordt onder andere in deze tweet beweerd dat de oorlog in Oekraïne in scène wordt gezet. In de bijbehorende video zouden opnames te zien zijn waarin crisisacteurs doen alsof ze moeten wegrennen voor oorlogsgeweld. Dergelijke verhalen gingen eind februari 2022 ook al rond.
Waarom is dit onwaar?
Als we de beelden van de video terugzoeken met Google Lens, komen we een YouTubevideo van 8 april 2013 tegen. Volgens de titel en het onderschrift gaat het hier om opnames voor de sciencefictionfilm Invasion Planet Earth uit 2019. Op IMDB zien we dat de uploader van de YouTubevideo, Richard Wood, als coproducent staat aangegeven op de IMDB-pagina van Invasion Planet Earth. De opnames voor de film stammen dus al uit 2013.
De achter-de-schermen beelden zouden in Birmingham zijn opgenomen volgens de YouTubevideo. Als we de video vergelijken met Google Streetview, zien we dat dit inderdaad klopt. In het groene kader zien we een torentje met een klok. In het rode kader komen de vier vierkante en twee ronde pilaren van het stadhuis overeen.
We komen dezelfde punten tegen in Invasion Planet Earth. Wederom in het groene kader het torentje met de klok, en in het rode kader de pilaren. De shots zijn ongeveer vanaf de 62ste minuut van de film te zien.
Conclusie
Het gaat hier dus om achter-de-schermen beelden uit 2013 voor de film Invasion Planet Earth uit 2019. De video heeft niets te maken met de oorlog in Oekraïne. Met Google Streetview was duidelijk te bevestigen dat de beelden bij het stadhuis van Birmingham zijn opgenomen.