Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten Henry Kissinger pleitte in 2009 voor gedwongen vaccinatie.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

In december 2022 gaat er een foto rond op Twitter van een citaat van Henry Kissinger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Kissinger zou volgens de afbeelding tijdens een toespraak bij de “Council on Eugenics” van de WHO hebben gezegd dat zodra verplichte vaccinatie door de bevolking wordt geaccepteerd, mensen steeds verder ingrijpende maatregelen zoals geforceerde orgaandonatie en genetische modificatie van kinderen zullen accepteren.

Eugenetica behelst het idee dat een bevolking genetisch verbeterd kan worden. Eugenetica is nauw verwant aan rassenleer en onlosmakelijk verbonden met de Holocaust. Het citaat zou dateren van 25 februari 2009.

Kissinger vaccinatie 1
De tweet waarin wordt gesuggereerd dat Kissinger pleitte voor gedwongen vaccinatie en ander biomedisch dwangbeleid.

Waarom is dit onwaar?

Kissinger heeft op zijn eigen website een archief staan van zijn speeches en interviews. Daarop zijn twee speeches en een interview uit 2009 te vinden: “The Intellectual Underpinnings of the Trilateral Partnership in the 21st Century” van 26 april 2009; “The Future Role of the IEA” van 14 oktober 2009; en “Henry Kissinger Interview with Der Spiegel” van 6 juli 2009. In geen van deze speeches en interviews wordt het woord vaccinatie genoemd, of gaat het over dergelijke thema’s zoals in het citaat van de afbeelding van Twitter. 

Door te zoeken met Google komen we in ieder geval nog twee transcripten van speeches uit 2009 tegen. Ook bij deze twee, een speech bij de 45ste Munich Security Conference en een speech bij de Christopher J. Markins Lecture, heeft Kissinger het niet over gedwongen vaccinaties. 

Op YouTube komen we ook nog een tweetal interviews met Kissinger uit 2009 tegen. Een toen Kissinger de Freedom Award van het International Republican Institute kreeg; een tweede toen hij deelnam aan een panel van de Bertelsmann Stiftung. Ook hier wordt niet gesproken over gedwongen vaccinatie.

Oud verhaal

Op vraag-en-antwoord-forum Stackexchange vroeg een gebruiker zich begin 2022 al af of deze quote echt was. Andere gebruikers hebben álle speeches op de website van Kissinger doorgespit en oudere speeches van Kissinger in de Ford Library geraadpleegd. Ook daar werd niet gesproken over gedwongen vaccinatie. Een andere gebruiker traceerde de bewering naar een obscure blogpost van 13 maart 2019.  

De afbeelding van Twitter lijkt overigens een foto te zijn van een krant of tijdschrift. Uit de discussie op Stackexchange werd duidelijk dat de afbeelding in eerste instantie op Facebook werd gedeeld, zoals te zien is aan hoe de tekst onderaan wordt afgesneden. Een screenshot daarvan is vervolgens afgedrukt waar dan weer een foto van is gemaakt, waarschijnlijk om de afbeelding authentiek over te laten komen. Aangezien de afgedrukte afbeelding een screenshot van Facebook lijkt te zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat het citaat daadwerkelijk afkomstig is uit een krant of tijdschrift.

Kissinger vaccinatie 2
De afbeelding zoals die door Facebook wordt afgesneden. Dit komt overeen met de afbeelding van Twitter.

De bewering gaat al langer rond op sociale media. Zo schreef Snopes er al een factcheck over in april 2019. Een factcheck van Reuters van 26 mei 2020 heeft nog om een reactie gevraagd van zowel Kissinger als van de WHO over het al dan niet bestaan van de Council on Eugenics. De WHO bevestigde dat een dergelijke instantie of evenement rond eugenetica nooit heeft plaatsgevonden. Woordvoerders van Kissinger meldden dat de quote inderdaad een verzinsel is.

Conclusie

Een hardnekkig verhaal dat dus niet klopt. Kissinger heeft het in de geraadpleegde bronnen nooit over gedwongen vaccinatie gehad. Ook heeft de “Council on Eugenics” van de WHO nooit bestaan. De bewering lijkt van een obscure blogpost te komen zonder verdere onderbouwing van de achtergrond van het citaat.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina