Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

In Taiwan zijn meer mensen gestorven door coronavaccinatie dan door corona-infectie

Oordeel

Onwaar

Bron van bewering

Marginale twitteraccounts met relatief weinig volgens kunnen toch invloedrijk zijn in de verspreiding van desinformatie, als ze maar door de juiste netwerken worden versterkt. Op maandag 8 augustus deelt ene Paul Doodly een korte videoclip van een nieuwszender met de tekst “More died after vax than from virus in Taiwan”. Doodly post bijna dagelijks desinformatie en complotten, maar deze tweet gaat viral, en harkt in vijf dagen 7600 retweets en 580.000 views bijeen, in Nederland onder meer door een retweet van Thierry Baudet richting zijn 275.000 volgers.

clip 3
Screencap van virale tweet

Waarom is dit onwaar?

De video van NTD dateert van oktober 2021 en is inmiddels gecheckt door AFP en Voice of America en onwaar bevonden. De bewering berust namelijk op verkeerde interpretatie van bijwerking-statistieken die het Taiwanese Center for Disease Control and Prevention (CDC) bijhoudt.

Het gaat om ruwe meldingsdata, waarbij onderzoek nog moet uitwijzen of er een rechtstreekse oorzakelijke relatie bestaat. Het NTD wekt ten onrechte de indruk dat sterfte in de weken na vaccinatie hetzelfde is als sterfte door vaccinatie.

Een woordvoerder van het Taiwanese CDC, legt dat uit aan AFP:

Adverse events na vaccinatie verwijzen naar alle gebeurtenissen die een negatief effect hebben op de gezondheid na vaccinatie. Deze ongewenste voorvallen treden in de tijd op, maar hebben niet noodzakelijkerwijs een oorzakelijk verband met vaccinatie. Er zijn onderzoek en gegevensanalyse nodig om te bepalen of sterfte door vaccinatie kan zijn veroorzaakt. Volgens het Vaccine Injury Compensation Program is er in de geëvalueerde gevallen tot nu toe geen geval gevonden van overlijden direct veroorzaakt door vaccinatie.”

Factcheck van Voice of America van NTD-item over Taiwanese bijwerkingen na covid-vaccinatie

Bewezen sterftecijfers

Sterfte door ernstige bijwerkingen na vaccinatie is niet uitgesloten, maar het risico is klein, in ieder geval vele malen lager dan het item van NTD suggereert. Analyse van Australische bijwerkingscijfers uit 2021 kon na 40 miljoen doses covid-vaccin 11 sterfgevallen linken aan bijwerkingen door vaccinatie. Het ging dan met name om trombose door bloedstolsels.

Het Amerikaanse CDC geeft een overzicht van alle zeldzame bijwerkingen, en de kans daarop per miljoen vaccinaties. Deze bijwerkingen, zoals myocarditis en bloedstolsels, spelen in complotverhalen en desinformatie rond vaccinatie een terugkerende rol, waarbij de kans op deze bijwerkingen altijd sterk wordt overdreven.

Conclusie

In Taiwan zijn niet meer mensen gestorven door coronavaccinatie dan corona-infecties. Die bewering is al vaker gecheckt en onwaar gebleken. Het feit dat zulke oude, gedebunkte video’s blijven circuleren en in vijf dagen een half miljoen views bereiken, laat zien hoe beperkt social media optreden tegen desinformatie.

arno van t hoog

Arno van 't Hoog

Factchecker Nieuwscheckers

Arno van ’t Hoog is wetenschapsjournalist en werkt als factchecker voor Nieuwscheckers. Als wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in …
Profiel-pagina