Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Menstruatiebloed als gezichtsmasker is goed voor je huid.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 1 november 2022 plaatste NSMBL.nl een artikel dat erover gaat dat menstruatiebloed als gezichtsmasker  goed zou zijn voor de huid. Deze website richt zich op vrouwen en publiceert over mode, lifestyle, liefde en gezondheid. NSMBL is onderdeel van de uitgeverij Mediahuis Nederland, die ook eigenaar is van mediamerken als NRC, De Telegraaf, Metro, Autovisie, Privé en regionale dagbladen als Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad.

Het artikel van NSMBL baseert zich op TikTokkers die het gebruik van menstruatiebloed als gezichtsbehandeling promoten, ook wel ‘moon masking’ of  ‘menstrual masking’ genoemd. Het zou helend werken voor mensen die last hebben van acné of huidbeschadigingen.

Als bewijs verwijst het NSMBL-artikel naar een onderzoek uit 2016, waaruit zou blijken dat “menstruatiebloed een nieuwe bron is van stamcellen die kunnen helpen bij de regeneratie van beschadigd huidweefsel en huidletsels.”

Waarom dit onwaar is

Het onderzoek uit 2016, waarnaar NSMBL verwijst is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift World Journal of Plastic Surgery. De strekking van dit onderzoek is dat stamcellen uit menstruatiebloed van gezonde  vrouwen tussen de 22 en 30 jaar zijn gehaald, en dat deze stamcellen huidbeschadigingen zouden kunnen  herstellen. 

Dit menstruatiebloed dient echter eerst met allerlei oplossingen gemengd te  worden, waarna de stamcellen worden gescheiden en uitgewassen. Het overgebleven  mengsel wordt vervolgens op kweek gezet met een stukje huid, waarna de onderzoekers concluderen  dat de stamcellen effectief zijn voor herstel van de huid. Het onderzoek vertelt  dus niet dat je menstruatiebloed direct op de huid dient aan te brengen, maar dat dit bloed op specialistische wijze verwerkt moet worden.  

Dit bevestigt Jetske Ultee (onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie) aan Nieuwscheckers: “Ook al zijn er studies die aantonen dat menstruatiebloed een bron kan zijn voor stamcellen, toch zou ik geen menstruatiebloed op je huid smeren. In deze studies wordt het bloed namelijk ‘behandeld’.” 

Menstruatiebloed op je gezicht smeren om een gezonde huid te krijgen, is totale onzin, laat stamcelspecialiste Christine Mummery (hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het LUMC) aan Nieuwscheckers weten. “Als je menstruatiebloed op je huid smeert zal dat niks doen voor de gezondheid van je huid. Het zal zeker niet helpen tegen rimpels of veroudering.” 

Op de website van Linda zegt huidexpert Naomi Schiks: “Ik kan geen geldige reden vinden waarom dit zou werken en raad het gebruik dan ook af.”  

Gevaarlijk voor je huid

Menstruatiebloed op je huid smeren zorgt niet voor een gezondere huid, maar kan juist zorgen voor een mindere gezonde huid, waarschuwen experts. Online uiten dermatologen hun zorgen over de hype van gezichtsmaskers van  menstruatiebloed. De Indische dermatoloog Geetika Mittal Gupta waarschuwt in een Instagrampost voor infecties doordat menstruatiebloed verontreinigd kan zijn met dode huidcellen. 

In een artikel op de website van de Indian Express komen medische experts aan het woord die eveneens waarschuwen voor de gevaren. Ze leggen uit dat vrouwen vaginale infecties kunnen hebben. Daardoor kunnen bacteriën of schimmels in het menstruatiebloed aanwezig zijn, die schadelijk zijn voor de huid en huidontstekingen kunnen veroorzaken of verergeren.

Ook onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee waarschuwt hiervoor: “In menstruatiebloed kunnen ook bacteriën en schimmels zitten. En die kunnen zorgen voor ontstekingen en infecties op je gezicht, zeker als je huidbarrière een beetje beschadigd is. Geloof me, deze trend doet je huid meer kwaad dan goed.”

Ultee (die overigens zelf een bedrijf heeft in huidverzorgingsproducten) geeft nog een tip: “Als je je huid graag jong wilt houden, is zonnebrandcrème het allerbeste advies dat ik kan geven. En om acné te behandelen kun je beter vertrouwen op skincareproducten die hun sporen al hebben verdiend zoals vitamine A, salicylzuur of azelaïnezuur.”

Reactie van NSMBL

Als reactie op onze factcheck laat de auteur van het artikel op NSMBL.nl, redacteur Karlijn van Spankeren, weten: 

“Zoals wij bij NSMBL vaker doen, schrijven we over trends die we signaleren op TikTok. Zo was een tijdje geleden het gebruik van menstruatiebloed ineens ‘een ding’. Wij bespreken wat we zien op het internet, maar claimen nergens dat het goed of slecht is.”

Conclusie

Hoewel er onderzoek is dat erop wijst dat stamcellen uit menstruatiebloed mogelijk voordelig zijn voor de  huid, wil dat niet zeggen dat menstruatiebloed op het gezicht smeren goed is voor de huid. Een masker van ‘vers’  menstruatiebloed wordt sterk afgeraden door experts. Zo’n masker kan de  huid juist zelfs slechter maken en voor ontstekingen zorgen.

mies geskes

Mies Geskes

Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden, 2022/2023.
Profiel-pagina
4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina