Om de borsten niet te veel te laten hangen, bestaat al sinds 1893 de beha. Maar volgens de Telegraaf zouden zwarte beha’s wel eens kankerverwekkend kunnen zijn. Op de website van de krant verscheen een artikel met de vraag of zwarte beha’s geen gevaar zijn voor de gezondheid. Het Duitse consumentenbureau ÖKO-TEST onderzocht 25 verschillende zwarte beha’s en 6 hiervan bevatten volgens de Telegraaf mogelijk kankerverwekkende stoffen. Ook waren er nog eens vijf borstenhouders die teveel Aniline bevatten, een stof die huidirritatie veroorzaakt en effect heeft op het bloed.
Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Het oorspronkelijke onderzoek is snel gevonden, ÖKO-TEST publiceert al zijn onderzoeken op het internet. Het originele artikel is tegen betaling van 2 euro op te vragen. Wat opvalt is dat het artikel pas 7 dagen na het bericht in de Telegraaf beschikbaar was op het internet. Dus hoe kwam de Telegraaf dan aan deze informatie?
Een telefoontje naar de Telegraaf brengt ons bij de redactie “vrouw”. Chantal Anthonio geeft antwoord op de vraag waar de informatie dan wel vandaan kwam: ‘De bron staat in de laatste zin van het artikel en we gebruikten de website van ÖKO-TEST. ‘ In de laatste zin van het artikel staat een verwijzing naar het Gazet van Antwerpen een Vlaamse krant.
Op de website van het Gazet van Antwerpen staat eveneens een bericht over het gevaar van zwarte beha’s. Ook hier wordt gesproken over de mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van de beha’s. Maar hoe groot het risico op kanker echt is wordt ook hier niet duidelijk
Wat opvalt is dat in het onderzoek van ÖKO-TEST het woord kanker niet wordt gebruikt. In het onderzoek zijn alleen de verschillende stoffen in de beha’s getest. Chantal Anthonio geeft toe dat ze de testresultaten van het onderzoek van ÖKO-TEST niet heeft ingezien. Maar de Telegraaf beschouwt de resultaten toch als mogelijk kankerverwekkend.
Zowel de Telegraaf als het Gazet van Antwerpen vermelden in het artikel niet wat voor kanker je zou kunnen krijgen van de beha’s. Of het gaat om huidkanker, of dat de stoffen ook mogelijk via de huid in het lichaam kunnen komen. In het tweede geval zijn ook borstkanker en bloedkanker mogelijke gevolgen.
Farmacoloog B. de Boer van de Universiteit Leiden zegt dat het mogelijk is dat kankerverwekkende stoffen uit kleding door de huid kunnen gaan. “Het kan mogelijk gevaarlijk zijn bij herhaaldelijke blootstelling”. De Boer is verder niet bekend met het Duitse blad maar heeft het bericht in de Telegraaf wel gelezen. “Het was wel een opmerkelijk bericht”.
In het onderzoek van ÖKO-TEST werden de concentraties van verschillende stoffen onderzocht in diverse beha’s. Een aantal kleurstoffen die in het onderzoek naar voren kwamen overschreden de wettelijke Europese norm. Er wordt niet vermeld hoe hoog deze Europese norm normaal ligt en het is dus niet bekend hoe gevaarlijk deze overschrijding echt is. De vraag blijft dan ook bestaan waarom er niet gekozen is voor een procentuele afwijking ten opzichte van de Europese norm.
Maar hoe groot is het gevaar nou echt? Marsja Meijer van KWF Kankerbestrijding is niet overtuigt door het bericht in de Telegraaf: “Dit is een van de vele berichten die vaak in de media opduiken. Dit bericht betreft een fabel, en is niet wetenschappelijk bewezen.”