Bijna een kwart van de 40-plussers zou volgens Metro lijden aan ‘ernstige haaruitval’. Dit berust niet op onderzoek. Volgens medisch specialist Emiel Verdonschot heeft iedereen (met haar) haaruitval, dus ook 40+’ers. Metro publiceerde reclame voor de haarbranche alsof het nieuws was.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering
Bijna een kwart van de Nederlandse 40+’ers lijdt aan ernstige haaruitval

Oordeel: ongefundeerd

Bron van de bewering
‘Ongeveer één op de vier mensen boven de veertig jaar krijgt last van extreme haaruitval’, meldt Metro op 2 oktober. Het bericht is grotendeels woordelijk overgenomen uit een persbericht van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO), verspreid via ANP Perssupport. Doel van het persbericht was het promoten van de ‘Dag van het Haarwerk’ op 9 oktober, met aandacht voor schaamte en psychische problemen door haaruitval. Het bericht is ook – in iets andere versies – gepubliceerd door onder andere Zorg.nu van AVROTROS, en door Breda Nieuws, Weblog Kampen, De Barneveldse Krant en veel andere lokale media.

In een groot deel van deze berichten is de informatie uit het persbericht toegepast op de doelgroep van het medium: ‘Bijna een kwart van de Brabanders lijdt aan ernstige haaruitval’; ‘Een op de vijf Kampenaren lijdt aan ernstige haaruitval’; ‘Bijna een kwart van de Barnevelders lijdt aan ernstige haaruitval’. Ook de interviewquotes van de diverse haarwerkers zijn opvallend eensluidend: ‘”De cijfers zullen voor de inwoners van Kampen niet heel anders zijn, dan wat het landelijke beeld laat zien”, vertelt Janita, die inmiddels bijna dertig jaar als kapster en haarwerkspecialist werkzaam is.’ (Weblog Kampen) ‘ De cijfers zullen voor de inwoners van Barneveld niet heel anders zijn”  vertelt Wilma van Salon Uniek in Barneveld.’ (Barneveldse Krant)

Maar waar komen die cijfers vandaan? Het persbericht van brancheorganisatie ANKO vermeldt het niet, en Metro evenmin. Willeke Pietersma, voorzitter van de sectie Haarwerken van de ANKO en eigenaar van bedrijf De Haarzaak, die in Metro aan het woord komt, gaf geen antwoord op vragen van Nieuwscheckers. Bij telefonisch contact met ANKO zei medewerker dat hij niets heeft gehoord over een onderzoek over haaruitval bij veertigers. Metro heeft niet gereageerd op de vraag waar de informatie in het nieuwsbericht vandaan komt. Ook Vereniging Alopecia kan niets vertellen over hoeveel mensen last hebben van haaruitval. “We hebben hier geen gegevens van, mensen melden het bij de dermatoloog en daarna wordt het niet meer doorgegeven.”

Hoe zit het dan wel?
Volgens de arts Emiel Verdonschot zijn er geen specifieke gegevens of onderzoeken over haaruitval bij veertigers. Verdonschot werkt voor kliniek Intermedica als specialist op dit gebied. “Iedereen (met haar) heeft haaruitval,” aldus Verdonschot. Volgens de arts verliest iedereen dagelijks gemiddeld tachtig haren.

‘Extreme haaruitval’ is een term is die weinig wordt gebruikt in de kliniek, dan wordt er gesproken van telogeen effluvium. Verdonschot: ‘Wanneer iemand last heeft van telogeen effluvium, wisselt diegene heel veel haren tegelijk.’ Volgens Verdonschot zien ze dit bij Intermedica alleen in heel specifieke situaties, bijvoorbeeld bij extreme stress, een bevalling, narcose, zeer hoge temperaturen of ziekte.

Toch is het probleem vaak snel weer opgelost, vertelt Verdonschot, extreme haaruitval of telogeen effluvium zijn vaak maar tijdelijke kwalen: “Er ontstaat geen blijvend haarverlies, omdat alle uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe.”

Conclusie
Metro publiceerde een persbericht van brancheorganisatie ANKO dat tot doel had de ‘Dag van het Haarwerk’ te promoten. Betrokkenen kunnen of willen geen bron voor cijfers over ‘extreme haaruitval’ verstrekken en worden tegengesproken door een medisch specialist. We beoordelen daarom de bewering van Metro over extreme haaruitval onder 40+’ers als ongefundeerd.

Foto: Wendy Burchfield (Flickr, CC BY 2.0)

Placeholder-female-2x

Jannet Harthoorn

Masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)

Profiel-pagina