HOAX: Achtjarig kind krijgt botox ingespoten
18 mei 2017 |
Mark Reid
Een Turkse stockfoto gaat door voor Priscilla uit Almere. Beeld: Gokhan Celebi

Priscilla uit Almere zou haar dochter hebben ingespoten met botox. Moet ze nu uit het ouderschap ontzegd worden? Nee hoor, het verhaal is compleet verzonnen.

Bewering

Priscilla van der Gouw uit Almere heeft de lippen van haar achtjarige dochtertje Chalana ingespoten met botox.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Het bericht doet al ruim een jaar de ronde op Nederlandstalige clickbaitsites, zoals not100.nlcheck-dit.nl, ongelooflijk.nu, koffiepauze.net en fantastisch.co. Het is een satirisch verhaal van nieuwspaal.nl (waar de moeder Priscilla ter Stam heet), maar wordt door de andere sites gepresenteerd als echt.

Waarom klopt dit niet?

De oorspronkelijke bron van het bericht is al genoeg om het nieuws als hoax te bestempelen. Nieuwspaal.nl is een satirische website die alleen verzonnen nieuws brengt.

Dit wordt bevestigd door de EXIF-data van de foto die bij elk artikel zit. Daarin valt te lezen dat de foto van de Nederlandse “Priscilla en Chalana” eigenlijk een bewerkte Turkse stockfoto is, gemaakt door de Turkse fotograaf Gokhan Celebi uit Istanbul.

botox
De onbwerke foto. Beeld: Gokhan Celebi

Celebi bevestigt dat de foto door hem is gemaakt. De vrouw op de foto is een vriendin van Celebi en komt uit Oekraïne. Celebi was ook bereid de originele foto te leveren. Daarop is duidelijk zichtbaar dat de foto bij het artikel bewerkt was en dat moeder en kind geen botox hebben ingespoten.

18 mei 2017 |
Mark Reid