Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Famke uit Amsterdam wordt met vuurwerk in brand gestoken door lichtgetinte jongens.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Het bericht over ‘Famke’ is op 12 oktober 2017 gepubliceerd door de site Niet100.tv. Het is op Facebook gepromoot door pagina’s die deze site ondersteunen: Niet100tv, niet100official, Bronwater en NietBarkie. En met succes: binnen een dag is het bericht bijna duizend keer gedeeld. De genoemde Facebookpagina’s hebben samen meer dan 566.000 volgers. [Update, 13 okt. 2017: Kort na publicatie van onze factcheck heeft Niet100.tv het bericht verwijderd van de eigen site en bijhorende Facebookpagina’s.]
Als Facebookvideo wordt het filmpje ook verspreid door de pagina Scarface, die beweert dat het in Frankrijk is gebeurd. De video werd in een dag 25.000 keer bekeken.
Waarom klopt dit niet?
De video van ‘Famke uit Amsterdam’ is in werkelijkheid opgenomen in Dublin, zoals de factcheckers van Hoaxmelding al ontdekten. In het weekend van 8/9 oktober 2017 gooiden jongens in de Ierse hoofdstad met vuurwerk naar voorbijgangers. In het filmpje is te zien hoe bij een jonge vrouw het vuurwerk ontploft in haar capuchon. De vrouw klaagt over tweedegraadsbrandwonden, verbrand haar en problemen met horen.
Heftige filmpjes uit het buitenland presenteren alsof ze zijn gebeurd in Nederland, is een vaste truc van Niet100. Dezelfde bekende nepnieuwsproducent plaatste al eerder berichten over ‘Petra uit Leeuwarden‘ die door een vluchteling van de trap werd gegooid (video uit Berlijn) en over een Arnhemmer die zijn hond mishandelt (video uit Manchester). Een bericht over een ‘zingende moslima uit Deventer’ die werd bedreigd door orthodoxe geloofsgenoten, bleek volledig verzonnen.