Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Foto’s van mishandelde vrouwen tonen de gevolgen van geweld door vluchtelingen.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Waarschuwing: alle links in deze factcheck leiden naar pagina’s met foto’s die veel mensen als schokkend zullen ervaren.

Op 17 oktober 2017 publiceerde de rechts-extremistische website Fenixx.org 16 foto’s van mishandelde vrouwen, onder de kop: ‘Deze vrouwen probeerde “arme vluchtelingen” een beetje op weg te helpen’ (gearchiveerde kopie). Van dezelfde site en dezelfde auteur bespraken we eerder het nepbericht over een Italiaanse vader die een Afrikaanse pedofiel molesteerde.

Waarom klopt dit niet?

De kop boven de foto’s suggereert dat de vrouwen het slachtoffer zijn van geweld door vluchtelingen. In werkelijkheid gaat het om willekeurige portretten van mishandelde vrouwen. Enkele foto’s werden al eerder misbruikt voor extreem-rechtse propaganda. Met behulp van plaatjeszoekmachines Google Afbeeldingen (zo doe je dat) en Tineye konden we de herkomst traceren.

Eén foto toont een man, een andere een model op een site over makeup voor special effects. De overige veertien zijn slachtoffers van huiselijk geweld, roofovervallen en andere geweldsmisdrijven. Al deze vrouwen hebben niets met hulp aan vluchtelingen te maken.

Bron: fenixx.org (bewerking Nieuwscheckers)

Christina West uit Tallahassee (VS): zij werd in 2014 hardhandig aangehouden door de politie nadat ze dronken en met drie minderjarigen in haar auto tegen een huis aan was gereden en zich verzette tegen arrestatie.

2 De Canadese Shelley Jesso kreeg in 2009 klappen van haar buurman Robert Rowe, met wie ze al langer ruzie had.

3 De Amerikaanse Emily McCaffrey, uit Jackson (Miss.), werd mishandeld door haar echtgenoot James McCaffrey. Hij werd in 2011 veroordeeld tot zes maanden cel.

Rebecca Beattie uit het Engelse York zocht in 2012 de publiciteit nadat zij was mishandeld door haar echtgenoot Bradley Scot Want.

5 De Deense Nanna Skovmand (23) en haar vriend Mads Schøllhammer (25) werden in 2014 in Kopenhagen met kettingsloten mishandeld door (vermoedelijk) Somalische jongens. Mads noemde ze op zijn Facebookpagina ‘Paki’s’, Nanna liet aan nieuwssite BT weten dat het haar stoorde dat hun foto’s en hun verhaal waren misbruikt door racisten.

6 Newcastle, 2015: Brittany Merrick zette een foto van haar gehavende gezicht op Facebook nadat ze was mishandeld door Shaun Rudder. Rudder viel Brittany en een vriendin van haar aan toen ze een nachtclub verlieten.

7 In 2009 werd Lucy Newman in het Schotse Aberdeen mishandeld. ‘Get back to England’, zei de dader – de aanval werd volgens Newman uitgelokt door haar Brits-Engelse accent.

8 In 2013 werd de Engelse Amy Rae Ferris in een pub in Bury (nabij Manchester) zwaar mishandeld door een dronken vrouw.

9 In de nieuwjaarsnacht 2015/16 werd deze vrouw in Stuttgart aangevallen. Ze zette zelf de foto op Facebook. Volgens haar vader waren de daders migranten.

10 Lynn McGall, uit het Noord-Ierse Ballymena, werd gruwelijk mishandeld door Stephen Trevor Cahoon. Cahoon werd in 1999 veroordeeld tot drie jaar cel.

11 Deze foto is fake: hij stond in 2012 in een serie foto’s op een site over make-up voor special effects.

12 Dit is geen vrouw, maar een man: de Britse hoogleraar Paul Kohler, die in 2014 in zijn huis werd overvallen en afgetuigd door vier Poolse inbrekers.

13 Mary Brandon, een Engelse studente, werd in 2014 tijdens het carnaval van Notting Hill bij haar billen gegrepen. Toen ze zich verzette, sloeg de dader haar hard in haar gezicht. Haar selfie ging via haar Facebookpagina viraal.

14 In 2016 werd de Engelse Helen Greaves in Great Lever (nabij Manchester) bewusteloos geslagen toen ze ’s nachts een groep mannen passeerde die voor een pub stonden.

15 Foto van een 70-jarige Engelse vrouw, die in Birmingham door twee straatrovers tegen de grond werd gegooid.

16 Foto zonder context: de oudste versie die we konden vinden stamt uit 2011; blijkens het logo rechts onderin heeft de foto ooit op de Amerikaanse site 4Chan gestaan.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina