Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Bij het veelvuldig invoeren van de verkeerde toegangscode kan een iPhone voor 48 jaar blokkeren.

Oordeel

Waar

Bron van de bewering

Media van over de hele wereld schrijven over het schattige Chinese jongetje dat de iPhone van zijn moeder blokkeerde. The Sun publiceerde zelfs een foto van moeder en zoon samen, en een foto waarop te zien is – weliswaar in Chinese karakters – dat het scherm van de vrouw daadwerkelijk geblokkeerd is voor 25.114.984 minuten. Diverse Nederlandse media, waaronder De TelegraafMetronieuws en Lindanieuws, namen het bericht over

Waarom klopt dit?

Als je de toegangscode van een iPhone foutief invoert,  kan het toestel zichzelf blokkeren. De eigenaar kan bij aankoop van de telefoon bepalen – en later ook weer gemakkelijk veranderen – hoeveel pogingen iemand mag doen om toegang te krijgen tot de telefoon. Dat kan bijvoorbeeld drie keer zijn, maar ook tien keer.

Bij de eerste keer dat het toestel blokkeert, moet de gebruiker een minuut wachten tot de volgende x-aantal pogingen voor het intoetsen van de toegangscode. Gaat het dan weer mis? Dan wordt de wachttijd vermenigvuldigd. En dat gebeurt tot zes keer. De wachttijd kan daarbij oplopen tot een kwartier, een half uur en langer.

Bij zes mislukte toegangspogingen blokkeert de iPhone automatisch. Dan moet de gebruiker inderdaad ruim 25 miljoen minuten wachten. Het is dus niet mogelijk om honderden toegangspogingen te doen, die de tijd van de blokkade verlengen.

Met die kennis in het achterhoofd, zijn er voor het verhaal over de Chinese peuter twee opties. De eerste is dat hij urenlang met de iPhone heeft gespeeld en inderdaad zes mislukte toegangspogingen heeft gedaan en in de tussentijd heeft gewacht. Dat betekent ook dat de peuter in de tussentijd niets kon doen met de telefoon. De andere optie is dat de moeder eerder dan de zes toegangspogingen de telefoon terug had en het toestel heeft uitgeschakeld.

Nieuwscheckers sprak met enkele Apple-experts, waaronder medewerkers van De Appeldokter, ThePhoneLab en Smartphone Repair. Zij vertelden dat de melding ‘25 miljoen minuten wachten’ kan verschijnen als gebruikers na mislukte toegangspogingen hun telefoon uitschakelen, in de hoop dat zij dan weer met een eerste poging kunnen starten. Was de wachttijd voorheen maar 5 minuten, dan schakelt de iPhone automatisch om naar 25 miljoen minuten.

Fabrieksinstellingen

Maar waar komen die afgeronde 25 miljoen minuten vandaan? Een van de Apple-specialisten legde uit dat alle Apple-apparaten als fabrieksinstelling de datum 1 januari 1970 kennen. Laat het verschil tussen 2018 en 1970 nu nét 48 jaar zijn. De iPhone springt terug naar de fabrieksinstellingen en daar is de melding dus op gebaseerd.

De berichten in de media zijn geen broodjeaapverhalen, alhoewel ze op het eerste gezicht misschien wel zo overkomen. Het is onmogelijk dat de peuter tientallen toegangspogingen heeft afgewacht, want dan heeft hij uren met de telefoon gespeeld. Bovendien kan dat dus nooit meer dan zes keer zijn geweest. Toch is het zeker waar dat de iPhone voor zo’n lange tijd kan blokkeren.

Een medewerker van ThePhoneLab vertelde: “Wij hebben in de praktijk nog nooit zo’n geblokkeerde iPhone gezien. Maar het is zeker mogelijk. Wel is het zo dat de optie als het goed is, is verwijderd uit de nieuwe software-updates die Apple aanbiedt.” Het kan dus zijn dat de Chinese moeder nog oude software op haar telefoon gebruikte.

Wie ooit met hetzelfde probleem kampt, kan de supportsite van Apple raadplegen voor oplossingen. Maar wees voorbereid: nu is het 48 jaar wachten, maar dat wordt alleen maar langer in de toekomst.

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina