Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Als je voor je ontbijt sport, val je het meeste af.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

“Als je op dít tijdstip sport, val je het meeste af.”, meldde cosmopolitan.nl op 14 september. De site doelt op de vroege ochtend, nog voor het ontbijt is genuttigd. Mogelijke verklaring: “wanneer je nog niet ontbeten hebt, [gebruikt] je lichaam je vetreserves als brandstof voor de workout. Heb je wel ontbeten, dan gebruikt je lichaam het ontbijt als brandstof.” Dit zou blijken uit een onderzoek van de Vlaamse inspanningsfysioloog Peter Hespel (KU Leuven) uit 2010, waarbij twee groepen mannen zes weken werden gevolgd. “Eén groep mannen deed een work-out voor het ontbijt en zij kwamen niet aan. De andere groep mannen sportte later op de dag en zij kwamen wel aan.”

Waarom klopt dit niet?

Hespel en zijn collega’s onderzochten welk effect een vet- en energierijk dieet heeft op het ontwikkelen van vroege kenmerken van diabetes. Het is al langer bekend dat vet- en calorierijke voeding nadelig is voor het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Wie te veel en te vet eet, neemt na verloop van tijd minder goed suikers op (zogenaamde insulineresistentie). Het lichaam reageert niet meer goed op insuline, waardoor het bloedsuiker te lang hoog blijft.

In het onderzoek werd gekeken of het tijdstip waarop mensen sporten van invloed is op het ontstaan van deze symptomen. 28 ‘gezonde mannen’ kregen gedurende 6 weken een dieet waarbij ze 50% meer vetten en 30% meer calorieën aten dan normaal. Een deel van de mannen sportte niet, een deel sportte vóór het ontbijt en een deel sportte 90 minuten na het ontbijt.

Mannen in de groep niet-sporters kwamen gemiddeld 3 kilo aan en ontwikkelden insulineresistentie.  De mannen die na het ontbijt sportten kwamen iets aan en ontwikkelden insulineresistentie. Maar de mannen die vóór het ontbijt bewogen, kwamen nauwelijks aan en behielden een normale insulinehuishouding.

Dit onderzoek laat zien dat als iemand op een vet- en calorierijk dieet voor het ontbijt sport, hij of zij normale bloedsuikerwaarden en insulinegevoeligheid behoudt. Ook geeft de studie resultaten over gewichtstoename in de verschillende groepen. Er wordt echter nergens gesproken over gewichtsverlies.

Conclusie

Het onderzoek leert dat door training voor het ontbijt, ondanks een overdadig voedingspatroon, gewichtstoename kan worden tegengegaan. Dit zegt echter niet of sporten voor het ontbijt ook helpt bij het afvallen, want dit was niet het doel van het onderzoek. De bewering van Cosmopolitan dat je het meeste afvalt als je voor je ontbijt sport, is daarom onwaar.

Bronnen

 

Placeholder-female-2x

Nienke Nijdam

Masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2018/2019)

Profiel-pagina