Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Door het eten van hüttenkäse voor het slapengaan, val je af

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 31 oktober meldt Flaironline dat je afvalt als je een uur voor je gaat slapen de eiwitrijke kaassoort ‘hüttenkäse’ – ook wel ‘cottage cheese – eet. Flair verwijst daarbij naar een recent onderzoek van Florida State University uit het British Journal of Nutrition. Ook buitenlandse websites koppen naar aanleiding van het onderzoek over hüttenkäse als late-night-dieetsnack (Mybody+soulKurierAustralian Women’s Health, en Express).

Als bron vermeldt Flair de Gazet van Antwerpen, die eveneens bericht over een positief effect van hüttenkäse op het energieverbruik als je je niet beweegt (‘rustmetabolisme’). De Gazet is echter iets minder stellig: een effect op het rustmetabolisme leidt niet noodzakelijkerwijs tot gewichtsverlies, schrijft de krant. Daarmee lijkt de Gazet zich te baseren op de inhoud van persberichten van Florida State University, verspreid via ScienceDaily en EurekaAlert! De conclusies uit het persbericht van ScienceDaily staan echter ver af van de echte inhoud van de paper.

Waarom klopt dit niet?

In de studie waarnaar Flair verwijst, keken de onderzoekers naar het effect van hüttenkäse op het rustmetabolisme en de eetlust van vrouwelijke proefpersonen. Dat effect werd vergeleken met dat van een eiwitshake (poeder op basis van melkeiwit caseïne) en een calorieloos placebo-drankje.

Volgens Flair was de uitkomst dat hüttenkäse een bijzonder positief effect had op het lichaam van de proefpersonen: ‘Het metabolisme van de vrouwen kreeg een boost, de spieren werden sterker én de algehele gezondheid had baat bij de kaassoort.’

Maar in de paper beschrijven de onderzoekers juist dat ze geen effect zien op het rustmetabolisme:

In conclusion, these data suggest that the metabolic response from 30g of whole-food Protein [hüttenkäse] does not differ from the metabolic response of liquid protein [eiwitshake] consumed pre-sleep in college-aged, active females.”

Sterker nog, beide producten leverden hetzelfde effect als een placebodrankje dat helemaal geen eiwit bevatte:

Both the administered CC [hüttenkäse] and CP [proteïne shake] in the present study were not different from PL [placebo] in both acute and next-morning RER values [rustmetabolisme].”

Kortom: het nuttigen van eiwitrijke producten voor het slapengaan heeft geen enkel effect heeft op het rustmetabolisme.

Toch is het idee dat eiwitrijke producten een effect hebben op de spiermassa en daarmee op het rustmetabolisme, niet helemaal uit de lucht gegrepen. Onderzoek van Tim Snijders en collega’s toont bijvoorbeeld aan dat extra eiwitinname voor het slapengaan in combinatie met 12 weken krachttraining wel degelijk een positieve uitwerking kan hebben op de spiermassa.

Omdat spieren in rust meer energie verbruiken, kan toename in spiermassa in verband worden gebracht met een hoger rustmetabolisme. Maar een hoger rustmetabolisme betekent niet dat je automatisch  vetmassa en dus gewicht verliest, benadrukt promovendus in de Humane Biologie aan de Universiteit Maastricht Jorn Trommelen.

Volgens Trommelen is dat ook te zien in het onderzoek van Snijders: de groep mannen die krachttraining deed en ’s avonds een eiwitshake dronk, werd wel gespierder. Maar hun vetmassa was vergelijkbaar met de groep die een placebo-drank kreeg. ‘Al hadden de eiwitdrank en/of de hüttenkäse wel het rustmetabolisme verhoogd ten opzichte van de placebo, dan zou alsnog geen claim over afvallen gemaakt moeten worden.’

Conclusie

Je moet hüttenkäse vlak voor het slapen gaan vooral eten omdat je het lekker vindt. Uit goed opgezette experimenten met proefpersonen en placebo’s blijkt geen enkel effect op het rustmetabolisme of gewichtsverlies. Dat die beweringen uit recent onderzoek zouden blijken, is dus onwaar.

Bronnen

  • Leyh, S. et al. (2018) Pre-sleep protein in casein supplement or whole-food form has no impact on resting energy expenditure or hunger in women. Br J Nutr. 120(9): 988-994.
  • Snijders, T et al (2015) Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men.  The Journal of Nutrition, 145 (6):  1178–1184.
Placeholder-female-2x

Eline de Jong

Masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2018/2019)

Profiel-pagina