Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een Nigeriaan heeft zijn vader begraven in een gloednieuwe BMW.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

De schatrijke Azubuike uit het Nigeriaanse dorp Ihiala had volgens Quote en Panorama zijn vader een BMW beloofd. Voor het zover was, overleed de vader, waarop de zoon besloot zijn belofte te houden door hem in een BMW te laten begraven. ‘De auto zou gelukkig ook zijn uitgerust met een state of the art navigatiesysteem zodat de weg naar de hemel snel gevonden moet zijn’, aldus Quote.

Het AD is iets voorzichtiger. De kop beweert: ‘Nigeriaan begraaft vader in gloednieuwe BMW X5’, maar de laatste alinea houdt een slag om de arm. Het zou een hoax kunnen zijn, omdat lezers in comments zeggen dat het een scène uit een film is.

Onder de buitenlandse media die het nieuws melden, zijn de Daily Mail, The Sun en de Belgische sites van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, die alle vier geen twijfels kennen. FOX News twijfelt wel. In Nigeria zelf, waar diverse sites het bericht publiceerden, doet ook een andere versie de ronde: Man begraaft schoonmoeder in BMW X6.

Waarom klopt dit niet?

Instagramfotos-Chidi-Chijioke
Instagramfoto’s @chidichijioke, 9 juni 2018

Het is een scène uit een film: de Nigeriaanse regisseur en producer Chidi Chijioke zette de oudste versie van de foto en meer foto’s van de opnamen op 9 juni 2018 op zijn Instagram-pagina. Chijioke noteerde zelf bij de foto: ‘Hij begroef zijn schoonmoeder met een BMW X6’.

Waarschijnlijk liet de filmmaker zich inspireren door geruchtmakende begrafenissen in Nigeria. Enkele jaren geleden liet een man zijn vader begraven in een gouden doodskist. Een ander bestelde zijn moeder ter aarde in een Hummer SUV bestrooid met bankbiljetten. ‘Just like in a Nollywood movie’, volgens een Nigeriaanse site.

Update (15 aug. 2018): de complete begrafenisscène uit Social Club is inmiddels te zien op YouTube.

Update (30 okt. 2018) Een eerdere versie vermeldde de titel van de productie abusievelijk als One-one Billion. Het gaat om de serie Social Club, waarvan een poster is te zien op de Instagram-pagina van actrice Richeal Ogbonna (met dank aan Steven de Ruyter van de VRT):

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina