Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Het minimumloon in Nederland is meer dan het dubbele van wat het in Spanje is.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op zondag 17 september maakte Pieter Omtzigt zijn opwachting in het politieke debatprogramma Buitenhof. Volgens de huidige peilingen zal hij hoge ogen gooien tijdens de Tweede Kamerverkiezingen met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract, hoewel het partijprogramma pas eind oktober bekend zal worden gemaakt.

In Buitenhof praatte Omtzigt onder meer over bestaanszekerheid. Op zeker moment begint hij over het minimumloon en vertelt wat zijn ideeën daarover zijn:

“Wat nu dreigt te gebeuren is dat iedereen zegt: Het minimumloon moet hoger. Maar het minimumloon is al 250 euro meer dan in bijvoorbeeld Frankrijk en het dubbele van wat het in Spanje is. Dan zijn de prijzen bij ons te hoog, niet het minimumloon te laag.”

Waarom dit onwaar is

Het minimumloon wordt niet door de EU geregeld, dat doen alle landen zelf. Sommige EU-lidstaten hebben niet eens een minimumloon. Dit geldt voor Denemarken, Finland, Zweden, Italië en Oostenrijk.

Het minimumloon varieert dus in EU-landen. Dat het in Frankrijk 250 euro lager is dan in Nederland, klinkt niet zo verwonderlijk, maar is het in Nederland twee keer zo hoog als in Spanje?

Het Europese statistiekbureau Eurostat verzamelt cijfers over het minimumloon in Europese landen. In onderstaande grafiek zijn deze cijfers weergegeven.

Bron: datawrapper.dwcdn.net

In Nederland is het minimumloon 1995 euro bruto per maand. Dat is ongeveer op hetzelfde niveau als in onze buurlanden België en Duitsland. In Frankrijk is het wat lager, inderdaad ongeveer 250 euro, zoals Omtzigt zei. Om precies te zijn is het verschil 248 euro.

In Spanje is het 1260 euro. Als we dat bedrag verdubbelen, komen we op 2520 euro. Dat is 525 euro meer dan het Nederlandse minimumloon. Een behoorlijk bedrag voor iemand die het minimumloon verdient. Het minimumloon in Nederland is dus niet twee keer zo hoog als in Spanje.

Zoals de grafiek laat zien, is het Nederlandse minimumloon wél meer dan twee keer zo hoog als in veel andere EU-landen, zoals Griekenland, Portugal en Polen. Omtzigt had dus beter een van deze landen kunnen noemen.

Waar komt de onjuistheid vandaan?

De vergissing van Omtzigt is te verklaren. Zo schreef NRC op 1 februari in een bericht over het minimumloon in Spanje: “Nederlanders verdienen met het minimumloon bijna twee keer zoveel.” Het bewuste bericht meldde dat het Spaanse minimumloon omhoog ging van 1000 naar 1080 euro. Dat is inderdaad ongeveer de helft van het Nederlandse minimumloon.

Maar hoe kan het dan dat Eurostat een ander minimumloon noemt voor Spanje, namelijk 1260 euro? Dat komt doordat in Spanje 14 salarisbetalingen per jaar plaatsvinden. Als je 1080 maal 14 doet, kom je uit op een jaarsalaris van 15.120 euro. Als je dat vervolgens deelt door 12, kom je op een maandsalaris van 1260 euro, precies het bedrag van Eurostat.

Conclusie

Het minimumloon in Nederland is een stuk hoger dan in Spanje. Maar Omtzigt overdreef door te zeggen dat het dubbel zo hoog is.

Update: De verklaring voor de vergissing van Omtzigt is toegevoegd op zaterdag 23 september, 15:00 uur.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina