Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Video van acteurs met nepbloed bewijst dat oorlogsbeelden uit Oekraïne in scène worden gezet.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Op 19 oktober 2022 wordt in deze tweet beweerd dat de oorlog in Oekraïne in scène wordt gezet. In een video is te zien hoe twee mensen worden opgemaakt met make-up waardoor het lijkt alsof ze onder het bloed zitten. Deze video met dezelfde bewering ging in maart 2022 ook al rond.

Oekraïne filmopnames 1
Bron: Twitter.

Waarom is dit onwaar?

Als we frames uit de video terugzoeken, komen we met zoekmachine Yandex een geïndexeerde link naar een TikTokpagina tegen. Als we de link volgen, stuiten we op een melding dat de video inmiddels is verwijderd. Wel hebben we een aantal nieuwe aanknopingspunten.

Oekraïne filmopnames 2
De geïndexeerde TikTokpagina’s.

Bijvoorbeeld de URL van de TikTokpagina. Als we die URL op archive.today invoeren, komen we een gearchiveerde pagina van 1 maart 2022 tegen. We zien dat de video op 28 december 2021 is gepost, lang voor de Russische invasie. De video is geüpload door Daria Driuchenko, die volgens de bio op haar TikTokprofiel producent, regisseur en mede-eigenaar van Oekraïense filmstudio DRIU Production is.

Oekraïne filmopnames 3
De gearchiveerde TikTokpagina van Daria Driuchenko.

Volgens Driuchenko’s IMDB-pagina heeft zij in ieder geval aan twee projecten gewerkt, Heroes and Cowards en Contamin. Als we op Twitter zoeken naar tweets met beeldmateriaal en “Contamin” erin, komen we deze foto’s tegen van de Oekraïense fotograaf Artem Gvozdkov, die hij op 7 december 2020 postte. We zien onder andere dezelfde persoon uit de video op één van de foto’s die opgemaakt wordt.

Oekraïne filmopnames 4
Screenshot uit de video die op Twitter werd gedeeld.
Oekraïne filmopnames 5.1
De foto van Twitter waarin dezelfde persoon te zien is als in de video.

Dan is er ook nog een preview van Contamin op YouTube te vinden. Daarin is rond 05:30 de andere persoon te zien die in de TikTokvideo wordt opgemaakt.

Oekraïne filmopnames 7
Thumbnail van de TikTokvideo.
Oekraïne filmopnames 6.2
Dezelfde persoon verschijnt in de preview van Contamin die op YouTube staat.

Conclusie

Ook deze video is geen bewijs dat de oorlog in Oekraïne in scène wordt gezet. In werkelijkheid gaat het hier om oude achter-de-schermen beelden van de Oekraïense tv-serie Contamin.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina