Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een moeder en vader hangen levenloos in hun stoel na een overdosis heroïne terwijl hun zoon op de achterbank zit.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Viraltje.nl berichtte op 12 december 2017 over het dramatische voorval in de Amerikaanse staat Ohio. De titel luidt: “Weerzinwekkende foto’s tonen hoe ouders na een overdosis levenloos in de auto liggen met een kind op de achterbank.” Klikpulpsites Viraltrend.nlViraltube.nl en Sharetrend.nl publiceerden hetzelfde bericht al in september 2016.

Foto’s: East Liverpool Police Department

Wat klopt er niet en wat wel?

De kop wekt de indruk dat de twee overleden zijn na het gebruik van heroïne. Dat is niet zo. Meer over de toedracht ontlenen we aan een artikel in de Independent. De foto’s zijn authentiek: het stel werd in september 2016 in East Liverpool (Ohio) aan de kant gezet door de politie, wegens onverantwoordelijk rijgedrag. Daarna nam iemand deze foto’s en zette de gemeente die op Facebook om de wereld de gevolgen van de Amerikaanse ‘opiatencrisis’ te laten zien. In 2015 overleden meer dan 3.000 mensen in Ohio aan een overdosis.

Wat de berichten op de klikpulpsites niet melden, is wat er met de man en vrouw in de auto gebeurde na de foto-opnames. De agent belde een ambulance, en de twee kregen een geneesmiddel dat de effecten van een overdosis tegengaat. De bestuurder kreeg 180 dagen cel. Het kind is ondergebracht bij de plaatselijke jeugdbescherming.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina