Coördinatoren

Peter Burger – Oprichter en coördinator. Universitair docent, Universiteit Leiden.

Peter Burger doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. Daarnaast doceert hij wetenschapsjournalistiek en brongebruik. 

Alexander Pleijter – Oprichter en coördinator. Universitair docent, Universiteit Leiden.

Alexander Pleijter is expert in online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken.

Peter Burger en Alexander Pleijter fungeren ook als eindredacteuren: een van beide moet toestemming geven alvorens een factcheck wordt gepubliceerd. Zij zijn dus eindverantwoordelijk voor de gepubliceerde factchecks.

Huidige redacteuren

Aafko Boonstra – Redacteur en factchecker (2023-nu). Studeert wiskunde aan de Universiteit Leiden. Houdt zich bij Nieuwscheckers vooral bezig met factchecks die gaan over cijfers.

Marieke Kuypers – Redacteur en factchecker (2023-nu). Begon haar carrière als factchecker door tijdens de coronapandemie desinformatie op TikTok te weerleggen. Daarvoor studeerde ze Mediastudies aan de Universiteit Leiden en werkte voor VPRO en NOS Stories. Voor Pointer (KRONCRV) maakte ze de YouTube-serie Pointer Checkt over desinformatie op internet.  Samen met Samya Hafsaoui en Timo Harmelink maakt ze de podcast Internetten, waar ze wekelijks het beste en het slechtste van het internet bespreekt. In 2022 ontving ze de Piramidependel 2022 van de stichting Skepsis voor het uitdragen van het skeptisch gedachtegoed. Zie verder LinkedIn.

Maaike Reinhoudt – Project-assistent (2021-nu). Coördineert de participatie van Nieuwscheckers in BENEDMO. Deed de bachelor Politieke Wetenschappen (Radboud Universiteit) en de master Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden). Zie verder LinkedIn.

Voormalige redacteuren

Sarawitia Franken – Socialmediaredacteur  en factchecker (2023). Studeerde International Relations and Organisations en deed de master Journalistiek en Nieuwe Media (allebei aan de Universiteit Leiden). Werkte hiervoor als reporter voor de Honours Academy van de Universiteit Leiden, en maakt de podcast Studeren met Autisme. Zie verder LinkedIn.

Victoria Zondervan – Beeldredacteur (2023). Houdt zich bij Nieuwscheckers bezig met video’s maken, fotobewerking, en grafishce vormgeving. Ze begon haar opleiding met een oriëntatiejaar Film bij Open Studio. Daarna volgde ze de studie Audiovisueel Ontwerpen aan de WDKA in Rotterdam. Vervolgens heeft ze werkervaring opgedaan als graphic designer en video editor bij verschillende bedrijven. Zie verder LinkedIn.

Arno van ’t Hoog – Redacteur en factchecker (2022-2023). Wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in life sciences en moleculaire wetenschappen. Ook werkzaam als freelancer. Studeerde moleculaire biologie aan de Universiteit Leiden. Van 2008 tot 2011 hoofdredacteur van Chemisch2Weekblad en Bionieuws. Was ook in 2018 actief voor Nieuwscheckers als factchecker. Zie verder LinkedIn.

Michelle Broer – Redacteur (2022-2023). Hield zich vooral bezig met het samenstellen van de wekelijkse nieuwsbrief en het posten op sociale media. Deed de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Zie verder LinkedIn.

Leon Pauw – Redacteur en factchecker (2022). Studeerde International Relations en deed de minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Gespecialiseerd in osint: het verifiëren van beeldmateriaal met behulp van openbare bronnen. Ging na Nieuwscheckers als redacteur voor ANP werken.

Sofie Bongers – Redacteur (2021-2022). Studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit en volgde de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Hield zich bij Nieuwscheckers onder meer bezig met sociale media en het schrijven van de wekelijkse nieuwsbrief. Ging daarna werken voor onder meer NOS en NRC. Zie verder LinkedIn.

Clémence Overeem – Redacteur en factchecker (2017). Studeerde International Studies en volgde de minor Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden). Maakte bij Nieuwscheckers factchecks en uitlegvideo’s. Werkte daarna voor AFP Factcheck Nederland. Zie verder LinkedIn.

Jamie Schemkes – Redacteur (2017). Volgde de master Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden). Maakte factchecks voor Nieuwscheckers. Ging na Nieuwscheckers aan de slag als redacteur voor de Volkskrant.

Mark Reid – Stagiair (2017). Studeerde biologie met als specialisatie Science Communication and Society (Universiteit Leiden). Deed voor Nieuwscheckers onderzoek naar fouten in medisch nieuws. Ging daarna als redacteur werken voor Mare, universiteitskrant van de Universiteit Leiden. Zie verder LinkedIn.

Nadine Peels – Redacteur (2018). Studeerde Biomedische Wetenschappen en deed de minor Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Ging na Nieuwscheckers werken als communicatieadviseur voor UMC Utrecht.

Fiorella Opromolla – Redacteur (2018-2019). Studeerde Informatie- en Commmunicatiewetenschap (VU) en volgde de master Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden). Maakte voor Nieuwscheckers factchecks en de wekelijkse nieuwsbrief. Ging na Nieuwscheckers als redacteur werken voor de NOS.

Maxime Kok – Redacteur (2019). Studeerde Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en volgt de minor Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden).

Romy Heymans – Redacteur (2019-2020). Studeerde Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie Religie en Cultuur (UU) en volgde de master Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden). Hield zich bij Nieuwscheckers bezig met het maken van factchecks en de wekelijkse nieuwsbrief. Ging daarna als redacteur werken voor BNN VARA.