Volgens Europarlementslid Marcel de Graaff (PVV) zitten honderdduizenden Nederlandse burgers zo krap bij kas, dat ze hun eten bij de Voedselbank moeten halen. Hoewel het aantal mensen dat naar de Voedselbank gaat het afgelopen jaar steeg, is zijn stelling overdreven.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering: Honderdduizenden Nederlanders moeten naar de Voedselbank.

Oordeel: Onwaar

Bron van de bewering

De Graaff, PVV-lijsttrekker voor het Europarlement, vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met het aantrekken van buitenlandse arbeidsmigranten, zegt hij tijdens het verkiezingsdebat in Nieuwsuur op 13 mei. Dat zou de lonen laag houden, terwijl veel Nederlandse burgers nu al niet rond kunnen komen. ‘Wij staan voor mensen in Nederland die met honderdduizenden naar de Voedselbank moeten’, zegt hij ter illustratie.

Eerder deed de Europarlementariër al een vergelijkbare uitspraak op de Hongaarse nieuwssite Index. Op een lezersvraag, of hij zijn fijne leven in Nederland zou willen verruilen voor de harde leefomstandigheden in het Hongarije van Viktor Orbán, antwoordde De Graaff:

‘We hebben honderdduizenden mensen die naar Voedselbanken gaan. Mensen die zo arm zijn, dat ze op liefdadigheid zijn aangewezen voor hun dagelijkse voedsel. Zulke problemen hebben we niet eerder gehad, zelfs niet tijdens de depressie van de jaren dertig.’

Waarom
klopt dit niet?

Het woord ‘honderdduizenden’ impliceert dat minimaal 200.000 mensen naar de Voedselbank gaan. In 2018 gingen 140.000 mensen naar de Voedselbank, wat volgens de Voedselbank zes procent meer is dan vorig jaar.

Dat is wel een erg mooi rond getal en het blijkt dan ook niet helemaal te kloppen: het kunnen honderd mensen meer of minder zijn, zegt communicatiemedewerker Pien de Ruig. Veel meer dan dat zit het getal er echter niet naast, omdat de 169 Voedselbanken in Nederland nauwkeurig bijhouden wie zich bij hen inschrijft. Om gebruik te maken van de diensten van de Voedselbank, moeten mensen namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. De Voedselbank weet daardoor precies hoe groot het gezin is dat mee eet en hoe lang mensen voor gratis eten blijven komen – soms slechts enkele maanden, soms ook een heel jaar.

Kortom, heel wat Nederlanders halen hun eten bij de Voedselbank, maar niet honderdduizenden. Gevraagd naar een reactie komt De Graaff overigens met dezelfde informatie van De Voedselbank. Hij voegt alleen toe dat er nog veel meer mensen zo arm zijn, dat ze graag voor steun door de Voedselbank in aanmerking zouden willen komen, maar net niet aan de criteria voldoen. ‘Al met al jaarlijks honderdduizenden die naar de Voedselbank gaan of er geholpen zouden willen worden.’

Noch tijdens het verkiezingsdebat, noch op de Hongaarse nieuwswebsite maakt hij echter duidelijk deze ruime definitie te hanteren van ‘mensen die naar de Voedselbank gaan’. Zijn uitspraak is daarom overdreven.

Wel is het zo, dat ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland deel uitmaken van een gezin met een laag inkomen en daardoor risico lopen op armoede.

Conclusie

Niet honderdduizenden,
maar ongeveer 140.000 mensen ontvingen vorig jaar eten van de Voedselbank. De
uitspraak dat honderdduizenden mensen naar de Voedselbank moeten, is daarom
overtrokken.

Foto: inzamelingsactie voor Voedselbank (Pascal Maramis, Flickr, CC BY 2.0)


Wil je geen enkele factcheck van ons missen? En wil je op de hoogte blijven van nieuws en onderzoek naar nepnieuws, desinformatie en factchecken? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Nieuwscheckers.

Placeholder-female-2x

Enith Vlooswijk

Freelance journalist

Profiel-pagina