Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Criminelen leggen als afleiding een plastic flesje op je autoband om je te beroven of je auto te stelen.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Sinds een paar dagen gaat er in Nederland een eng bericht rond op Facebook over een nieuwe criminele truc. Dieven leggen een leeg plastic flesje op de autoband, dat gaat kraken als de bestuurder wegrijdt. Die zal instinctief uitstappen om te kijken wat er aan de hand is. De criminelen zouden op dat moment bezittingen uit de auto kunnen stelen of er zelfs met de auto vandoor kunnen gaan als de sleutel nog in het contact zit.
In totaal waarschuwen 14 Nederlandstalige artikelen voor deze ‘nieuwste truc van criminelen’. Ze staan op clickbaitsites zoals handigetips.com, dagelijksetips.com en eatsmakelijk.nl. De site Deelze.nl deelde het bericht met een foto van een politieagent die zou hebben opgeroepen tot grote voorzichtigheid. Op Facebook werden links naar de 14 artikelen bijna 15.000 keer gedeeld.
Niet alleen in Nederland ging dit bericht erg hard. Identieke waarschuwingen zijn onder andere te vinden op Engelstalige, Braziliaanse en Deense sites. Volgens een clickbaitsite uit Singaporewaarschuwt de politie van Maleisië voor de truc met de plastic fles. De bron? Een doorstuurbericht van een gewone Facebookgebruiker dat begint met: “PLEASE READ Police warn”.
Waarom klopt dit niet?
De ervaring leert dat berichten over trucs om auto’s te stelen meestal hoaxes zijn. In het verleden verwezen wij al een hele serie van dit soort berichten naar het rijk der fabelen. Deze video somt ze op.
De oudste vermelding van de truc die wij vonden dateert van 2 februari 2011. Toen schreef de Poolse clickbaitsite ‘SUPER express’ over methodes van autodieven. Daarin noemden de Polen onder andere een voorval van “een paar dagen geleden”, waarbij een vrouw in een voorstad van Praag van haar Subaru werd beroofd, doordat zij in de truc met het plastic flesje trapte. Deze roof wordt echter nergens in de Tsjechische (en Poolse) media aangehaald, wat het onwaarschijnlijk maakt dat dit daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.
Illustratiemateriaal bij de waarschuwingen blijkt onbetrouwbaar. De foto waarmee clickbaitsite Deelze het verhaal kracht bijzet, is een screenshot van een Spaanstalig YouTube-filmpje. Deze video is afkomstig van de ‘Comisión de Derechos Humanos del Estado de Hidalgo’, een mensenrechtenorganisatie in de Mexicaanse staat Hidalgo. De agent in het filmpje heeft het helemaal niet over plastic flesjes op autobanden.
Veel clickbaitsites voegden een Spaanstalige video toe aan hun bericht. Een Mexicaanse jongen demonstreert hierin hoe de truc werkt, waarna de cameraman er met zijn auto vandoor gaat. Deze Youtuber is eigenaar van een account met meer dan 300.000 volgers. Dat hij de truc demonstreert, wil nog niet zeggen dat die ook is toegepast door criminelen.
Conclusie
Bij elkaar opgeteld zijn er veel aanwijzingen dat de plasticflestruc een verzinsel is van clickbaitsites. Betrouwbare berichten over daadwerkelijke toepassing ontbreken. Onze conclusie luidt dan ook dat er sprake is van een hoax.