Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Paardenbloemthee kan kanker op korte termijn vernietigen en is honderd keer effectiever dan chemotherapie.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op verschillende clickbaitsites zoals ongelooflijkeverhalen.nl, vrouwendingen.com en ongelooflijk.nu werd op 18 april 2017 gemeld dat kanker op korte termijn vernietigd kan worden door het drinken van paardenbloemthee en dat dit honderd keer effectiever zou zijn dan chemotherapie.

Dat paardenbloem een helende werking tegen kanker zou hebben, doet al lang  de ronde op het wereldwijde web. Zowel op clickbaitsites als op websites over alternatieve geneeswijzen, zoals farohealthcentre.nl en expand-your-awareness.com, gaat het verhaal in verschillende versies in binnen- en buitenland rond. Internationale sites meldden vorig jaar dat uit hetzelfde onderzoek was gebleken dat paardenbloem 98% van de kankercellen kan vernietigen in 48 uur. In 2015 verscheen het nieuws echter ook op het Nederlandse ninefornews.nl, een website die vol staat met complottheorieën, en een jaar later op de Nederlandse website voor alternatieve geneeswijzen én complottheorieën naturotheek.com.

Alle berichten verwijzen naar een onderzoek van de Universiteit van Windsor, in Canada. Oncologen Caroline Hamm en Siyaram Pandey zouden hebben ontdekt dat wortels van de paardenbloem kwaadaardige kankercellen verwijderen en goede cellen beschermen. Hamm zou volgens het artikel op ongelooflijk.nu zelfs gesteld hebben dat ‘paardenbloemthee het enige middel tegen leukemie is’.

Waarom klopt dit niet?

Onderzoekers van de Canadese Windsor University hebben in 2010 inderdaad onderzoek gedaan naar paardenbloemextracten. Daaruit bleek dat bepaalde extracten uit de wortel van paardenbloemen inderdaad kankerdodende eigenschappen bevatten. Bij het experiment van Pandey en Hamm met leukemiecellen bleek dat het extract in sommige, specifieke gevallen apoptose veroorzaakt (het proces waarin de cel zichzelf doodt) in de kankercellen. Dat paardenbloemthee een “kwaadaardig gezwel” kan genezen en kankercellen in twee dagen tijd kan laten verdwijnen, is echter uit de lucht gegrepen. Laat staan dat het drinken van paardenbloemthee honderd keer effectiever zou zijn dan chemotherapie.

Daarnaast gaat het hier om een laboratoriumstudie, het effect is niet bewezen op mensen. De onderzoekers hebben een voorzichtige, eerste stap in het onderzoek naar mogelijk nuttige eigenschappen van paardenbloemextracten gezet, dat compleet uit z’n verband is gehaald. Ook is dit het enige wetenschappelijke onderzoek naar de genezende werking van paardenbloemen tegen kanker. Er is tot nu toe nooit een vervolg aan gegeven.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina