Het Parool plaatste maandag 7 december een ANP-bericht over Google Goggle. Naast dit bericht stond een foto van een iPhone. En dat is nu net het apparaat waarop Goggle niet werkt.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Google Goggle is een dienst waarmee je via foto’s naar informatie kunt zoeken. Een kiekje van een schilderij geeft informatie over de naam, schilder en achtergrond van het kunstwerk. Maar Goggle werkt voorlopig alleen op telefoons die draaien op het besturingssysteem Android. En daar komt de afbeelding om de hoek kijken. De iPhone gebruikte zijn eigen besturingssysteem, genaamd OS X. Android is juist de grote rivaal van OS X.

Hoewel het ANP de foto en het bericht hebben geleverd, heeft Het Parool deze uiteindelijk geplaatst. Nu.nl, De Telegraaf, Bright en Tweakers hebben allemaal een goede afbeelding bij het bericht geplaatst. Wie heeft deze fout gemaakt: het ANP of Het Parool? Het ANP reageert het snelst op deze vraag.

De schuld ligt waarschijnlijk bij Het Parool, meldt Patrick Selbach, chef nieuwsdienst van het ANP. Daarna mailt de internetredactie van Het Parool terug. ,,Dit is een foutje geweest. Dank voor de mail. De foto is verwijderd.” Gelukkig hebben we de screenshots nog.

Het Parool plaatste de verkeerde foto bij het bericht over Google Goggle. Ze hebben niet zomaar de verkeerde foto gebruikt, maar eentje van de grote concurrent van besturingssysteem Android. Of het kwam door onachtzaamheid of gebrek aan kennis is moeilijk vast te stellen, maar het blijft slordig dat de verkeerde foto bij het bericht stond.