Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Plastic flessen bevatten stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en vormen door de grote hoeveelheden afval die geproduceerd worden ook een bedreiging voor het milieu.
Oordeel
Deels onwaar
Bron van de bewering
Clickbaitwebsite healthbytes.me berichtte in 2015 over de gevaren van plastic, en zustersite worldunity.me herhaalde hetzelfde nieuws in januari 2017. De risico’s van plastic verpakkingen worden ook op andere websites gedeeld, zoals noble-house, missnatural.nl en het opvallend kritische detoxplein.nl.
Wat klopt er niet, en wat wel?
Wie voor elke slok water een nieuw plastic flesje pakt, zal een enorme berg afval produceren. En die berg troep heeft gevolgen voor het milieu. Plastic breekt uit zichzelf niet of nauwelijks af en blijft nog jarenlang in het milieu aanwezig, met alle gevolgen van dien. Het opruimen van dat plasticafval blijft, ondanks projecten als The Ocean Cleanup, toch nog behoorlijk lastig.
Maar er zijn ook aanwijzingen dat bestanddelen van sommige plastics een direct risico voor de gezondheid kunnen vormen. Al eerder was duidelijk dat stoffen als ftalaten en bisfenol-A (BPA) uit het plastic kunnen lekken en in ons voedsel terecht kunnen komen.
Uit verkennende onderzoeken blijkt dat ftalaten en BPA de ontwikkeling van het zenuwstelsel kunnen hinderen. De effecten zijn misschien ook van generatie op generatie overdraagbaar. Of ftalaten en BPA ook echt een gevaar vormen voor onze gezondheid staat nog niet helemaal vast. Door de alomtegenwoordigheid van plastic is het moeilijk om mensen te vinden die niet aan de stoffen zijn blootgesteld.
Dat BPA en ftalaten misschien schadelijk zijn, hoeft geen reden voor angst te zijn. De stoffen zijn nauwelijks meer aanwezig in de plastics die voor de meeste gangbare waterflessen worden gebruikt. Volgens het Voedingscentrum komen ze alleen in verwaarloosbare hoeveelheden voor, en komen ze vaak alleen na verhitting vrij.
Ook al zijn de plastics dan misschien niet schadelijk voor de gezondheid, het is voor het milieu toch beter om het gebruik van plastic flesjes en voedselverpakkingen te beperken.