Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Video toont politie in Odessa die weigert op te treden tegen burgers die tegen lockdown protesteren.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Op verschillende Twitter- en Facebookaccounts werd dezelfde video verspreid, waarop oproerpolitie te zien is die, geconfronteerd met burgers, de aftocht blaast en de schilden op een grote hoop deponeert. ‘Hulde! Niks in Nederlandse MSM natuurlijk’, luidt een van de berichten. Dezelfde video is ook verspreid door Duitse, Italiaanse en Engelstalige Twitteraccounts.

Odessa

Waarom klopt dit niet?

De video is inderdaad opgenomen in Odessa, maar de beelden zijn niet recent: ze zijn van 4 mei 2014. Een deel van de agenten verliet hun post voor het hoofdbureau van politie bij een confrontate met pro-Russische demonstranten. Onder druk van het protest liet de politie 67 arrestanten vrij.

Bron: www.youtube.com

Conclusie

De video uit Odessa waarin politieagenten hun schilden wegwerpen, is niet recent, maar van 2014. De gebeurtenis heeft dus niets te maken met protesten tegen de lockdowns.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina