Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Met een pop op de weg worden automobilisten uit hun auto gelokt.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Een aantal weken geleden schreven wij over het short om de ruitenwisser: een vermeende truc waarmee vrouwen uit hun auto werden gelokt. Dat bleek om één enkel voorval te gaan: een prank in de Amerikaanse stad Flint. Daarnaast schreven wij over ‘overvallers’ die hetzelfde doen door autoruiten te bekogelen met eieren. Ook dat bleek te gaan om bangmakerij.

Het internet blijkt echter rijk te zijn aan verschillende versies van zo’n loktruc. Trendnova en VTnieuws waarschuwen voor overvallers die een pop ter grootte van een kind die midden op de weg plaatsen. Volgens de sites waarschuwt de politie voor deze truc.

Waarom klopt dit niet?

De vrouw die dit overkwam zou weggereden zijn omdat omdat ’twee mannen in donkere kleding met capuchon op haar afkwamen’. Het ging echter niet om een overvalpoging, maar om een prank – net als bij de ruitenwissertruc. Opvallend aan de berichten is dat ze erkennen dat het om een grap gaat:

“Enkele dagen later leidde sporen de politie naar drie jongeren van slechts 10, 14 en 17 jaar oud. Ze vertelden aan de agenten dat ze met de grap geen auto’s wilden stelen.”

Desondanks presenteren de sites de prank als een dreiging voor automobilisten.  Zo zeggen ze zelfs dat de politie hiervoor waarschuwt. Maar meldingen van deze truc in Nederland zijn er niet, waarschuwingen van de politie evenmin.

Uit het oorspronkelijke nieuwsbericht blijkt dat het zich in januari 2017 afspeelde in Carteret County, North Carolina. De vrouw die dit overkwam was weggereden van de pop, wat volgens de plaatselijke politie verstandig was. Dit is de enige informatie die bekend is over de mogelijke dreiging van deze grap. Over de ’twee mannen met capuchon’ is niets terug te vinden. De daders bleken drie jongens van 10, 14 en 17, die hoopten dat een automobilist de pop zou aanrijden en zich dood zou schrikken.

Dat deze enkele gebeurtenis een bedreiging vormt voor Nederlandse automobilisten is dus onzin.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina