Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Honden worden ontvoerd om ingezet te worden bij de training van vechthonden.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Vorige week meldden verschillende nieuwsmedia dat de politie een waarschuwing uit zou hebben gegeven voor hondenbezitters. Verschillende lokale nieuwssites, zoals onder andere NieuwsNoord en ZwolleNU, berichten dat vanuit diverse plaatsten in Nederland meldingen binnen komen van honden die worden meegenomen door vreemden bij de supermarkt, terwijl hun baasje boodschappen aan het doen is. De honden zouden ‘vermoedelijk als lokhonden gebruikt worden bij trainingen van vechthonden’ en de politie zou hiervoor waarschuwen.

Het nieuws is echter al ouder, want op 18 mei 2017 publiceerde AD er al over. Volgens het bericht op de website van AD gaat het alleen om de regio Dordrecht, waar er serieuze signalen zouden zijn binnengekomen bij de politie dat er geaasd wordt op honden om ze in te zetten bij hondengevechten. Er zouden recent een aantal meldingen zijn binnengekomen van baasjes die zijn aangesproken tijdens het uitlaten van hun hond, en waarbij er door de vermeende ronselaars ‘bijzonder veel interesse’ getoond zou zijn in de honden, of er zou zijn gevraagd of ze het dier mochten uitlaten.

Bron van het nieuws is een Facebookbericht van Politie Drechtsteden-Buiten, waarin inderdaad wordt gewaarschuwd voor mogelijke hondenronselaars die het op de trouwe viervoeters uit de regio hebben gemunt, om ze in te kunnen zetten bij hondengevechten.

De waarschuwing wordt breed gedeeld op sociale media; alleen al het bericht van AD is meer dan 6000 keer gedeeld op Facebook.

Waarom klopt dit niet?

Na een mailwisseling met een woordvoerder van de politie, blijkt dat het gaat om een opgeblazen gerucht. Er is geen enkele melding, laat staan een aangifte, binnengekomen van daadwerkelijk onlangs gestolen honden in de regio. Hooguit wat meldingen van mensen die zijn aangesproken over hun hond door “vage types”, die blijkbaar op een verdachte manier interesse toonden in de viervoeters. Of het hier daadwerkelijk ging om hondenronselaars, en bijvoorbeeld niet om buitengewoon geïnteresseerde hondenliefhebbers, kan uiteraard niet met zekerheid gesteld worden, bevestigd ook de woordvoerder.

De woordvoerder laat weten dat ze het vaker zien: ‘geruchten die via een WhatsApp-groep rondgaan en vervolgens als waarheid in de media worden gepresenteerd’. Opvallend is echter dat het gerucht in dit geval ook werd verspreid door de politie zelf. Daarover kan de woordvoerder alleen maar zeggen dat het wat ‘ongelukkig opgeschreven is door zijn collega aldaar’ (de collega van Politie Drechtsteden-Buiten die het Facebookbericht heeft opgesteld, red.). Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat het hier zou gaan om ronselaars die honden willen stelen om ze in te kunnen zetten bij hondengevechten. Die aanname is compleet uit de lucht gegrepen, en is pure speculatie. “We noemen het weliswaar ‘mogelijke hondenronselaars’, maar benoemen andere mogelijkheden niet, terwijl dat beter zou zijn geweest”, aldus de woordvoerder.

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er op enige schaal honden worden geronseld of gestolen om ze in te kunnen zetten bij hondengevechten, evenmin zijn er concrete aanwijzingen dat honden die onlangs gestolen zijn bij dergelijke gevechten terecht zijn gekomen.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina